От Четири лапи“ отчитат ежедневно над 5000 обяви за кученца

...
От Четири лапи“ отчитат ежедневно над 5000 обяви за кученца
Коментари Харесай

„Четири лапи“ пред Искра.бг: Ежедневно отчитаме 5000 обяви за продажба на кученца в онлайн платформи и това крие рискове

От „ Четири лапи “ регистрират всекидневно над 5000 разгласи за кученца в най-големите платформи за класифицирани разгласи в България. Това показаха от фондацията пред Искра.бг . Повод да ги потърсим стана да сътвори работна група , която да предложи законодателните промени, които да пресекат незаконната търговия с домашни любимци .

От „ Четири лапи-България “ са изпратили мнението си и рекомендациите си към работната група, само че не са част от последващото им разискване. Въпреки това от интернационалната организация неведнъж са алармирали за казуса.

„ В края на 2022 година публикувахме нашето последно изследване за погазващите закона трендове в продажбата на кученца онлайн. С него установихме, че 60% от кученцата в България се продават без микрочип, а 50% – на 6-седмична възраст или по-ниска, макар че законовото условие е за най-малко 8-седмична възраст преди продажбата. Отделно, изследване демонстрира, че единствено 15% от купувачите на кученце от последните 2 години са си купили кученце от регистриран разплодник “, показват от фондацията.

„ Четири лапи “. Снимка: Христо Владев

В България има регистрирани над 30 развъдници за кучета , разясняват от „ Четири лапи “. Информация за тях може да се откри в регистъра , намиращ се в.

„ За да получи един обект лиценз и да бъде регистриран като разплодник, той би трябвало да обезпечава подобаващи условия за отглеждане и развъждане на животните в него “, акцентират от организацията.

На въпрос какви са рисковете при пазаруване на животни от онлайн платформа , от „ Четири лапи “ изясняват:

„ Рисковете могат да бъдат свързани със здравословното положение на животното, а оттова и със здравето на неговия собственик. Ако кученцето се окаже със здравословни проблеми, това може да докара и до финансови опасности за неговия притежател, който може да се наложи да заплати доста високи ветеринарни такси. Не на последно място, пазаруването на животно онлайн носи със себе си и прочувствени опасности за хората, изключително в случай че животното се окаже, че е със заболяване, което не може да бъде излекувано, само че авансово е било съзнателно скрито от продавача. “

Организацията е безапелационна, че изказванието „ добре е за едно животно най-малко един път да роди “ е мит и рядко би се разпространявало от ветеринарен доктор.

„ Собствениците на животни-компаньони са длъжни да вземат ограничения за попречване на нежелано размножаване на животните, а притежателите на обекти, в които се развъждат или оферират компаньони за търговия, би трябвало да записват обекта по отношение на Закона за ветеринарномедицинска активност. Когато става въпрос за кучета, значимо е новородените да бъдат микрочипирани и регистрирани, да им се сложат всички нужни за тяхната възраст ваксини и да им бъде публикуван Европейски паспорт за домашни любимци. Те също по този начин би трябвало да прекарат най-малко първите 8 седмици от живота си до своята майка без да бъдат отделяни от нея. “

В умозаключение от „ Четири лапи “ показват, че сега Механизмът за надзор над нерегламентираната продажба действа мъчно и това е една от аргументите, породили самодейността на способените органи за законодателна активност.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР