От четири дни десетки училища в страната, където са съсредоточени

...
От четири дни десетки училища в страната, където са съсредоточени
Коментари Харесай

Демерджиев след среща в ЦИК: Евакуация на вота ще има само при реални данни за бомба

От четири дни десетки учебни заведения в страната, където са съсредоточени огромна част от изборните секции, получават закани за сложени взривни устройства, като при инспекциите до момента полицията не откри рискови субстанции. 

Според Демерджиев слагането на взривно устройство е единствено теоретична опция поради ограниченията, подхванати от Министерство на вътрешните работи. От събота, през цялата нощ, до изборния ден всички здания, в които ще има СИК-ове, ще бъдат охранявани от Министерство на вътрешните работи, увери вицепремиерът по публичен ред и сигурност.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова пък увери, че взаимно с Министерство на вътрешните работи ще бъдат положени всички старания, тъй че изборният ден да протича умерено, да няма спиране на гласуването, гласоподавателите също да са спокойни и СИК-овете да могат безпроблемно да свършат своята работа. 

Вътрешният министър Иван Демерджиев още веднъж уточни, че при заканите от последните дни става дума за хибридни офанзиви. 

" Особеност на тези офанзиви е, че няма действителна заплаха към днешна дата и не сме открили такава в нито един от случаите. Въпреки множеството постъпили сигнали в нито един от тези случаи не сме намирали даже предмет, който може да има характерностите на взривно устройство. Апелирам хората да бъдат спокойни. Нямаме оперативни данни за действителна опасност ", акцентира министърът. 

Вътрешният министър Иван Демерджиев, ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров
Снимка: БТА

Преди дни бе основана Междуведомствена работна група със задача да изготви процедура за реагиране при опасност за взривно устройство в обекти от сериозната инфраструктура и до края на май да актуализира Националния проект за противопоставяне на тероризма. " Съгласно тези правила полицията и службите за сигурност поемат отговорност за тези случаи и преценят какви дейности да се създадат ", добави Демерджиев.

В среднощ завършва предизборната акция за идния парламентарен избор на 2 април, а Денят на шегата - 1 април, е избран за ден за размисъл.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР