От Бюрото по труда предупреждават, че горещите дни продължават и

...
От Бюрото по труда предупреждават, че горещите дни продължават и
Коментари Харесай

Условията на труд в жегите - спазват ли работодателите правата на служителите си?

От Бюрото по труда предизвестяват, че горещите дни не престават и в идващите дни, а с високите температури се покачват и рисковете от трудови злополуки. При оранжев и червен код на температурите работодателите са длъжни да вкарат специфични ограничения за сигурност на служащите си.

Гина Христова, специалист в " Главна ревизия по труда ", описа в студиото на " Денят стартира ", че огромните нарушавания са при работа на закрито. Даде образец с това, че не на всички места могат да бъдат обезпечени ефикасни механически средства, които да охлаждат. Наблюденията на организацията са, че работодателите поставят старания и подхващат ограничения доколкото е допустимо. Христова изясни, че при работа на закрито има диапазон на оптималните възможни температури, който зависи от вида работа - от 15 до 28 градуса.

" Сигналите от години главно са от работа на закрито. Като приказваме за работа на открито, изключително за строителство, очевидно хората осъзнават, че служащите мъчно могат да бъдат ефикасни при тези температури. При работа на открито нормално се употребяват така наречен организационни ограничения - да стартираме в 7 ч., да свършим в 12 ч., да стартираме отново в 4 ч. ", споделя Христова.

Тя прикани хората да подават сигнали при нарушавания. При всяка инспекция инспекторите ревизират дали има оценен риск, дали има написани ограничения.

Санкциите за нарушавания са избрани в Кодекса на труда, само че нормално преди работодателят да бъде глобен, инспекторите му дават наставление, с което да в профил нарушаването, без да заплаща. При несъблюдение глобата е от 1500 до 15 000 лева

Вижте и още във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР