От БСП поставихме въпроса за проектите за развитие на общините

...
От БСП поставихме въпроса за проектите за развитие на общините
Коментари Харесай

БСП: Кметовете чакат, хората също - искаме срокове и гаранции, че проектите ще бъдат финансирани

„ От Българска социалистическа партия поставихме въпроса за плановете за развиване на общините неслучайно. Защото считаме, че през последните 10 години сме очевидци на разпределение на средства не по най-чистия метод, не по най-хубавия метод и не по този, който общините заслужават. А те са най-близко до хората и до проблемите “.

Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Борислав Гуцанов по време на поисканото от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ чуване на служебния министър на финансите Людмила Петкова и на районното развиване – Виолета Коритарова за осъществяването на Инвестиционната стратегия за общинските планове по държавния бюджет за 2024 година

„ Инвестиционната стратегия за общините по планове за 2024 година беше призната с огромно утвърждение и от обществото. И хората чакат да видят пътища, водопроводи, канализация, благоустроени квартали и села. Добро начинание по принцип. За страдание, обаче излиза наяве, че средствата за програмата не са планувани в бюджета на Министерство на регионалното развитие, а следва да се обезпечават от централния бюджет в процеса на осъществяване на съответната политика “, добави националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “.

Борислав Гуцанов цитира районният министър в постоянното държавно управление Андрей Цеков, който е подписал 723 съглашения със 191 общини за финансиране на общински планове за 1,942 милиарда лв..

„ По 234 плана са открити забележки, като са върнати за премахване от общините, а към 300 следва да се прегледат и подпишат от новото управление на Министерство на регионалното развитие. Съгласно член 107, ал 2 признатият Закон за държавния бюджет за 2024 година с Постановление на Министерски съвет от 22 февруари Министерски съвет утвърди спомагателен трансфер по бюджета в размер на 400 млн. лева Общата стойност за 2024 година към този миг на плановете на общините по член 107 са 3.3 милиарда лева “, уточни националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “.

„ При изискване, че плановете по първичния лист ще получат задатък 20 % за строителство и 50 % за планиране, излиза, че в началото отпуснатата сума няма да бъде задоволителна – надалеч ще е от нужното. Ако условно се одобри, че през актуалната година ще бъде осъществено най-малко едно междинно заплащане 35 % излиза наяве, че до края на 2024 година общините би трябвало да получат от Министерство на регионалното развитие малко под 2 милиарда лв. “, очерта сложи казуса Гуцанов. И сложи въпросите:

„ Гарантирано ли е обезпечаването на средствата от 400-те милиона лв., които към този момент са преведени по бюджета на Министерство на регионалното развитие до плануваните в Закона за бюджета за 2024 година? Какъв е плана на МФ и Министерство на регионалното развитие за средства, които ще бъдат обезпечени за 2024 година - по какъв начин ще бъдат обезпечени тези средства? Ще бъдат ли подписани съглашения за плановете, върнати на общините за доработване? Какво се случва с тях? “.

„ Въпросите, които поставихме през днешния ден дават опция за друго развиване на процеса на подкрепяне на общините. Да не се раздават от прозореца на джипката или по благосклонност, по това кой е по-син или по-червен. Кметовете и жителите на общините не би трябвало да бъдат делени “, заключи Борислав Гуцанов.

„ След като върви подписване на съглашения и те ще бъдат подписани с всички, които са изрядни, можете ли да назовете някакъв период - докога виждате, че тези съглашения ще бъдат завършени? “

Този въпрос сложи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Манол Генов като се обърна към служебния районен министър Виолета Коритарова:

„ Чухме, че продължава процесът на подписване на съглашения. Но от връзката с общините вършим умозаключение, че малко се губи противоположната връзка. Вие казвате, че с писма ги уведомявате да вземат съответните ограничения, съответните забележки. Спокойно мога да ви препоръчам да ги качите на уеб страницата и те да си черпят информация оттова. Тук обсъждахме и гласувахме законодателни ограничения даже да задължим общините да се включат в електронното ръководство по-активно и мисля, че това ще е добре за тях “, заключи Манол Генов.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР