От болница Шейново бяха категорични, че очакват да се произнесе

...
От болница Шейново бяха категорични, че очакват да се произнесе
Коментари Харесай

Случаят с разменените бебета отива до Страсбург frognews.bg

От болница " Шейново " бяха безапелационни, че чакат да се произнесе съдът във връзка с компенсациите на двете майки. Същото мнение оповестиха и от Столичния общински съвет, който е принципал на акушеро-гинекологичната болница. В дома си Севда Михайлова позволи кореспондент на " Хоризонт ". 

 

Тази история стартира в средата на месец септември предходната година, когато шефът на столичната АГ болница " Шейново "  д-р Румен Велев обяви:

" На едната майка сме дали едно бебенце с друг номер, на другата майка сме дали друго бебенце с друг номер ".

Той схваща за случая при започване на месец декември, предходната година: 

" Абсурд е да има предумисъл. За мен това е някакъв низ от някакви инцидентни условия, които несъмнено не ни оневиняват ". 

 

От доктор Донка Узунова, която тогава е началник на неонатологията в АГ болница " Шейново ", а по-късно е отстранена от управителната позиция поради случая с разменените бебета, Севда Михайлова схваща, че бебето, с което е изписана, не е нейно. Притеснена младата майка търси контакт с юрист. Отзовава се адвокат Тодор Мангъров: 

" Тя беше извънредно обезпокоена. Беше уверена, че е жертва на машинация. Беше сигурна, че желаят да й вземат детето. Изплашена беше ".

Според него проблемът е бил в това, че болничното заведение е отказала да води договаряния за съглашение:

" Ние в този момент към този момент ще внесем желае в съда, а това ще забави решаването на разногласието с най-малко 2 години. Това е много противен факт, само че нямаме различен избор. Аз бях склонен на сума сред 150 и 200 хиляди лева да се споразумеем. Сега обаче сигурно разногласието ще бъде отправен до Страсбург. Там към този момент може би ще стане дума за много по-високи суми. Още не съм го внесъл, само че ще го внеса във вторник или сряда идната седмица. Все още го готвим ". 

 

Минала през огромно тестване - да разбере, че бебето, което е гледала няколко месеца, не е нейно и би трябвало да го върне на биологичната му майка, Севда привиква със своето момиченце, на което дава огромна обич. Тя споделя, че страда за другото бебе, само че е щастлива със своето:

" Не беше елементарно. Различно беше. През доста работи прекосих. Все отново си имам горест ".

 

Болница " Шейново " реши, че претенцията за обезщетение за неимуществени вреди по проблема с разменените бебета следва да се отнесе към съда. 

Съветът на шефовете се срещна със мнението на външния съветник, направено във връзка със декларираната рекламация от едно от фамилиите по проблема с разменените бебета. 

 

Анализът се основава на обзор на близо 600 правосъдни каузи в интервала от 2007 година до 2022 година За да се обезпечи изчерпателност, е осъществена инспекция и на други каузи, по които се присъждат компенсации за неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, терзание, потрес от поднесена информация, страдалчество (без причиняване на физически увреждания). 

Предвид събитието, че въпросът е невиждан, а диапазонът на присъждани компенсации за неимуществени вреди в правосъдната процедура е необятен, Съветът на шефовете на " Втора САГБАЛ Шейново " ЕАД реши да довери разглеждането на проблема на съда, се показва в мнение на болничното заведение. 

И отговорът на юриста на Севда Михайлова – Тодор Мангъров: 

" Моята работа е да отнеса въпроса по професионален метод в съда и да издействам допустимо по-голямо обезщетение за нея. Тя го заслужава. На една майка да й бъде отнето детето, смятам, че това е нещо ужасно - това е една дребна гибел. Случаят е доста тежък. За мен е огромна изненада по какъв начин болничното заведение и общината отхвърлят да поемат своята виновност в този случай, те се крият зад съда ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР