От боклука в Русия започва да се ражда гражданско общество

...
От боклука в Русия започва да се ражда гражданско общество
Коментари Харесай

Сметищата на гнева в Русия

От боклука в Русия стартира да се ражда гражданско общество

[Shuttesrtock] Кремъл се притеснява от политизация на екологичната тематика, която вълнува всички, без значение дали са десни или леви. В типична пететажна жилищна постройка от 60-те години наоколо до московската метростанция " Черьомушки " 43-годишната Татяна, правист и жител на един от жилищата, се кани да изхвърли боклука в стоящите в двора контейнери за разделно събиране на боклуци. Но това не е толкоз просто – в контейнерите не е разрешено да се изхвърлят множеството типове пластмаса, а отворите им са тесни и неуместни.

Рециклирането на пластмасата е един от главните проблеми на почналата тази година в Русия " промяна за боклука ", изяснява пред " Капитал " младият академик Ярослав Никитенко, който интензивно взе участие в акцията за разделно събиране на боклуци. " Има голям брой типове пластмаса, които в Русия въобще не се утилизират ", показва Никитенко. И не е единствено пластмасата – до момента в който страните от Европейски Съюз преработват приблизително 60% от отпадъците, които създават, Русия рециклира едвам 4%, демонстрира проучване на Световната банка от 2012 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Реформата на боклука " (разговорният израз, с който руснаците назовават плана " Екология ", стартирал при започване на 2019 г.) цели да приближи Русия към Европа в това отношение. Идеята на държавния план е до 2024 година 60% от отпадъците да се преработват, а 36% - да се утилизират. В момента Русия (и най-много столицата й Москва) безусловно се дави в море от отпадъци – всяка година страната създава 70 млн. тона боклуци.

Реформата беше предшествана от всеобщи митинги в подмосковските градове, чиито поданици отхвърлят да се трансфорат в кошчето за отпадък на съветската столица. Сега рецензиите към закъснелите дейности на управляващите са, че няма да доведат до стремежи резултат. А боклукът се трансформира в политически проблем, който канализира недоволството и сплотява разнообразни групи към една идея.

Проблеми, които миришат

За плана би трябвало да бъдат отделени над 4 милиарда рубли, с които се възнамерява да се построят 200 завода за преправяне на боклуци до завършването на промяната. Създадена е единна държавна конструкция под управлението на Министерството на околната среда и по данни на ведомството в програмата към този момент вземат участие 69 района в страната. " Всички схващат, че не можеше да продължава да не се прави нищо. Отлагането на " промяната за боклука " беше невероятно ", съобщи в края на 2018 година министърът на околната среда Дмитрий Кобилкин. По оценки на министерството се чака бизнесът да вложи по 2-3 рубли на всяка рубла, дадена по програмата от страната.

Докато управляващите чакат вложения от бизнеса, жителите усещат върху себе си промяната – в няколко района таксите за сметосъбиране доста са се повишили. На последната " Пряка линия " с президента Владимир Путин (по време на която боклукът бе една от трите най-често повдигани теми) за това алармира жителят на сибирския град Омск Роман Дмитриев. По неговите думи от началото на април таксите са пораснали от 90 на 133 рубли на човек, само че в действителност се извозва по-малко отпадък, а сметището в града се разраства.

Президентът съобщи, че ще разпореди на контролните органи да ревизират обстановката. " Това провокира освен въпроси и неразбиране, само че и вътрешен митинг. От единствено себе си се схваща, че не трябва да се получава по този начин ", сподели президентът в отговор на недоволството на Дмитриев.

Протестите надалеч не са единствено вътрешни. През 2018 година в няколко града в Подмосковието избухна неодобрение против всеобщото изхвърляне на токсични боклуци на сметища, които тровят локалното население. " Хората тук са движени от изострено възприятие за правдивост и предпочитание да живеят обикновено ", сподели тогава пред " Капитал " един от участниците в тези митинги, подмосковският народен представител Николай Дижур.

Една година по-късно съвсем нищо не се е трансформирало – голямото бунище в подмосковския град Коломна към момента си е на същото място. " Скоро Коломенски и Възкресенски регион ще се трансфорат в зона на отчуждаване, хората ще бъдат принудени да продават на ниска цена своите жилища и да бягат от този пъкъл, който ни сътвориха подмосковските управляващи ", написа Светлана Иванова, една от участничките в групата " Не на боклука в Коломна " в обществената мрежа " В контакте ".

Местните поданици също толкоз интензивно се опълчват и на опитите за изграждане на фабрики за изгаряне на боклуци в Подмосковието. Строителството на един от тях към този момент е стартирано през 2018 година от компанията " Трест Хидромонтаж ", обвързвана с бизнесмена Игор Ротенберг, наследник на олигарха Аркадий Ротенберг. Властите дават обещание, че инсинераторите ще бъдат издигнати по модерна технология, а за построяването им ще бъдат привлечени водещи задгранични компании. Еколозите обаче показват, че разделното преправяне на отпадъците в Русия към момента е в зачатъчна фаза и всичко продължава да се гори наред. " Реформата сякаш се стреми да вкара разделно преправяне на боклука, а вместо това се откриват нови сметища и се строят нови инсинератори ", възмущава се Ярослав Никитенко.

И до момента в който пикът на митингите в Подмосковието спадна, те не престават на други места в Русия. В Шиес, Архангелска област, поданици към този момент от половин година са устроили лагер против хранилище за боклуци, което би трябвало да съхранява отпадък от Москва. Протестиращите неведнъж бяха разгонвани от полиция, само че не мислят да си потеглят от лагера. На помощ им идват деятели от Петербург, Москва, Мурманска и Вологодска област. " Архангелска област – това са 77 хиляди реки и потоци, а тук, наоколо до Шиес, се намира чисто езеро. Отидете в гората – там няма пътека, на която да можете да стъпите, без да потънете. По закон строителството на депа за боклуци в блатисти местности е неразрешено ", показва в скорошно изявление за в. " Новая газета " един от деятелите от лагера, Дмитрий Секушин.

" Не " на " московския отпадък "

Възмущението се разпалва в допълнение от обстоятелството, че в това хранилище се възнамерява да бъде извозван отпадък от Москва – става въпрос за звук и половина годишно. Руската столица, която създава близо 20% от боклука в страната, не се оправя със личните си боклуци. Но прехвърлянето им в други елементи на страната подклажда напрежението сред столицата и по-бедните райони, изключително тези, където локалната власт не е обвързвана с партията на Путин " Единна Русия ". Неотдавна губернаторът на Владимирска област Владимир Сипягин, повдигнат от Либерално-демократическата партия на Русия, съобщи, че няма да допусне докарването на " московски отпадъци ".

Федералните управляващи от своя страна по всевъзможен метод се пробват да попречат на опитите на природозащитниците за реализиране на правдивост. През юни Върховният съд анулира локален референдум против строителството на депото в Шиес. За това, че в Шиес съществува протестен лагер, по държавните тв канали не се загатва и дума, уточни предишния месец в Думата депутатът от компартията Валерий Рашкин. " Екозащитниците биват грубо пребивани и задържани, по всевъзможен метод се пробват да им затворят устите ", съобщи той в Народното събрание. Впрочем неговото изказване също не беше излъчено по малките екрани.

Причината за укриването на информация за митинги като този в Шиес е, че управляващите съществено се притесняват от политизация на екологичната тематика, която вълнува всички, без значение дали са десни или леви. " Зелените митинги стават все по-популярни. И въпросът не е единствено в това, че нараства екологичното схващане. Не е единствено в това, че е нужно да се откри решение на казуса с утилизацията на отпадъците. Недоволството си търси отдушник. Нужни са единствено фитил, който да го подпали, и водачи. Боклукът се трансформира в този фитил. Темата е настояща и към нея може да се образува необятен публичен консенсус. Тя може да сплоти тези, които при други условия са необединими ", споделя пред " Капитал " политологът Константин Калачев.

И в Кремъл явно стартират да си дават сметка за това. В края на юли Путин разгласи, че при строителството на депото в Шиес би трябвало да бъде взето под внимание публичното мнение. Президентът е поръчал на московския кмет Сергей Собянин и губернатора на Архангелска област Игор Орлов да създадат изследване и да му дават отчет при започване на септември. Защото става все по-ясно, че от боклука в Русия стартира да се ражда гражданско общество.

* Александър Братерский e съветски публицист, който написа за Gazeta.ru и " Капитал "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР