От БНБ предупреждават, че има предпоставки за акумулиране на риск

...
От БНБ предупреждават, че има предпоставки за акумулиране на риск
Коментари Харесай

На къде ще се движат лихвите разкрива финансовият анализатор Десислава Николова

От Българска народна банка предизвестяват, че има предпоставки за акумулиране на риск в салдото на банковата система и по тази причина в идващите месеци главната рента ще пораства. „ Това не е първото такова предизвестие и не е нещо ново, което би трябвало да тормози хората. Българските банки са с едни от най-ниските лихви в цяла Европа. По последни данни на Българска народна банка лихвата по един ипотечен заем е 2,6%. Съвсем реалистично е 3,6 – 4% най-много да стигнат лихвите “, съобщи финансовият анализатор Десислава Николова.

Проведено от нея изследване демонстрира, че упованията на хората са до края на годината лихвите да се покачат с сред 1 и 2%, по депозитите – също с 1%.

Пред Bulgaria ON AIR Николова уточни, че банковата система предходната година е приключила с доста добра облага от 50%, а въпреки това има доста невисок риск от просрочени заеми. В същото време има постоянен доход от такси и комисионни.

„ Банките оптимално се пробват да запазят комфорта на своите клиенти, макар че имат предпоставки да покачват лихвите. Искат оптимално да стопират повишаването във времето.

Инфлацията е главен фактор, заради който може да чакаме повишение на лихвите. Това, че не сме в Еврозоната е една от аргументите да поддържаме толкоз ниски лихвени равнища “, сподели още Николова.

По думите на финансовия анализатор, Българска народна банка от време на време преглежда равнището на антицикличния буфер – провизиите, които банките заделят при положение, че клиентите изпитват усложнения в погашение на отговорностите си. В резултат на повишение на лихвите ще има клиенти, които ще изпаднат в неспособност да погасяват отговорностите си, счита Николова.

Тя поучава хората общата сума на отговорностите да не надвишава 30% от общата сума на приходите им и ги прикани да бъдат рационални при тегленето на заем, както и да заделят средства. Николова чака да стартира повишение и на лихвените проценти по депозитите.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР