От близо седмица австрийските медии се занимават с политическо-финансова афера,

...
От близо седмица австрийските медии се занимават с политическо-финансова афера,
Коментари Харесай

Проговори българският бизнесмен за корупционния скандал с австрийска партия

От близо седмица австрийските медии се занимават с политическо-финансова спекулация, в която включват присъединяване на български предприемач. В някои от медиите бе тиражирано, че Стоян Стайков е дарил през 2018 година 55 000 евро на депутата от крайнодясната Партия на свободата в Австрия Барбара Капел, с цел да лобира за негова договорка за закупуване на български пенсионен фонд, който е с австрийски капитали. Според изявленията Барбара Капел е декларирала пред австрийски медии, че договорката не се е състояла и в този момент предприемачът си желае назад парите. Dir.bg се свърза със Стоян Стайков. По думите му той и двама други негови сътрудници са дали на Барбара Капел 75 000 евро като персонален заем, който няма нищо общо с негова договорка. В Австрия върви прокурорска инспекция, поискана от Стоян Стайков.

Познава ли Стайков госпожа Капел?

" Познавам госпожа Капел от над 12 години и съм с най-хубави усещания от нея. В съвършени взаимоотношения сме. Аз и други двама мои сътрудници й дадохме персонален заем от 75 000 евро. Тя ни помоли за този заем. За какво ги е употребила, не зная. Но няма подаяние, няма дотации, не финансираме партии. Аз не съм се занимавал с политически живот нито в България, нито където и да било, по никакъв метод в нито една страна. Не съм финансирал партии нито в Австрия, нито където и да е било по света. Тиражирането на спекулации и търсенето на сензации в частно-правните връзки е меко казано несериозно и непрофесионално. Квалификациите за мен и раздаването на присъди от трибуните на медиите са тенденциозни и нямат релация с обективната истина. Тази омерзителна процедура се употребява от дълго време за омаскаряване и оклеветяване, както и за манипулирането на публичното мнение. "

На въпрос какво провокира изявленията с обвинявания към него, Стоян Стайков отговори:

" В момента Партията на Свободата на Австрия е във фокуса както на медиите, по този начин и на интригите, по този начин и на следствията. Но това са си техни проблеми. Нормално е някой член на партията им да попадне във фокуса на сходен жанр следствия. В тази връзка на мен ми бе заложен въпрос от правоохранителните органи в Австрия, защото е попаднала преписка по една или друга или трета причина, нямам визия. Поканиха ме на диалог и съм дал изчерпателна информация, че става въпрос за частен заем. И цялата тази сензация завършва тъкмо там. Защо се разиграва, за мен няма никакво съображение, евентуално се търсят всевъзможен тип сензации, свързани с тази партия, тъй като тя е забавна поради събитията, които се случиха тази година с ръководителя Хайнц Кристиян Щрахе /бел. ред. той бе забъркан в корупционен скандал с видеото от Ибиса/. Предполагам, че това е първопричината. В тези частно-правни взаимоотношения няма никакви подводни камъни или пикантна история. Г-жа Капел е получила заем, а не рушвет или подаяние (както настояват някои медии). Това е обект на частно-правни връзки и според законите на Австрия не е наказуемо! Правоохранителните органи в Австрия са получили поисканата от тях изчерпателна информация и документи както от мен, по този начин и от мои сътрудници, която е изяснила случая и неналичието на каквото и да е закононарушение. Интерпретациите на думите на госпожа Капел по отношение на партията на свободата са нейно изконно право, само че по никакъв метод не корелират с мен! Не познавам партията, нито нейния настоящ или някогашен ръководител, не съм симпатизант и/или донор. Не съм желал лобиране по никакъв въпрос от госпожа Капел или от който и да е било по какъвто и да е въпрос. Още един път, с риск да се повторя - става въпрос за персонален заем към госпожа Капел! "

Дали въпреки всичко Стайков е молил Барбара Капел за реализиране на договорка?

" Не. Тя не съставлява интерес. Единствено с нея сме работили по един интернационален, пилотен план, който е по гранична сигурност. Той бе координиран и със Съединени американски щати, и с Европа, и с институции в Австрия, и с Асоциацията по сигурност. Това е единственият план, по който сме работили. Няма логичност да апелирам Капел за каквато и да е договорка, нямам отношение нито към приватизационни, нито към каквито и да е покупко-продажби ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР