От близо два месеца имаме постоянно увеличение в случаите на

...
От близо два месеца имаме постоянно увеличение в случаите на
Коментари Харесай

Проф. Христова: Всички мутанти на коронавируса са вече в България

„ От близо два месеца имаме непрекъснато нарастване в случаите на COVID-19. За последната седмица те са скочили с 50% на седмична база. Всички мутанти на вируса са към този момент и в България “. Това съобщи пред bTV шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

„ Нищо извънредно не се случва. Октомври месец ще имаме много покачване и се надяваме, че с ноемврийската вълна всичко ще завърши. Виждаме изменчивостта на вируса и появяването на нови генетични разновидности. Подвариантът XBB.1.16 е към този момент в България. Ваксините, които в този момент навлизат, са основани на XBB.1.5, а ние виждаме и неговите разновидности у нас, виждаме и по този начин наречения „ Ерис eg5 “, само че броят секвенирани варианти не е по никакъв начин огромен “, изясни специалистката

„ BA.2.86, за който има нараснало безпокойство, че ще провокира вълна, към момента не е потвърден у нас, само че това не значи, че го няма “, означи тя.

По думите й смяна в клиничната картина няма.

„ Това е Омикрон. Основно с нараснала температура, изнемощялост, болки в стави и мускули, кашлица, течащ нос, кихане. COVID-19 е тежко заболяване и не става за ден-два да се прекара. Остават и затрудненията от повредения ендотел, което може да провокира задръстване на съдовете “.

„ Задължително би трябвало да се тестваме. Толкова налични са към този момент антигенните проби, би трябвало да го създадем, с цел да можем да вземем ограничения “, сподели Христова.

Според нея най-важното е да останем у дома и да почиваме, а не да вървим на работа и да се товарим с други задания, тъй като по този начин няма да предаваме инфекцията и разболяваме другите към нас.

Тя акцентира, че ограничаващите ограничения са мощно целесъобразни.

„ Въпрос на персонална отговорност е. Тези ограничения са значими, те са избавили хиляди животи, повече в сравнение с всички други ограничения, взети дружно. Това е най-лесно наличният метод да се предпазим “, безапелационна бе тя.

Специалистката изясни, че към този момент има тествани редица антивирусни средства, както и моноклонални антитела, те са импортирани и в България,

„ Хубавото е, че новият подвариант B86 – Пирола не е доста по-различен от XBB, това значи, че имунизациите ще работят, второ че неотдавна преболедувалите ще имат добър имунитет и трето, че моноклоналните антитела, които са против тези подварианти ще работят добре. Доказано е, че този нов подвариант, който е производно на BA2, седем пъти по-слабо свързва обезвреждащите антитела, т.е. в случай че ние сме боледували от първичните разновидности на Омикрон, сме образували обезвреждащи антитела, които тогава са свързвали съвсем на 100% вируса, а в този момент ще го свържат на 15% “, сподели тя. 

Проф. Христова разяснява и тематиката за имунитета и нуждата от ваксини. 

„ Имунитетът спада, най-малко хуморалният, т.е. антителата. В клетъчната памет на Т-лимфоцитите остава този спомен, тъй че при нова среща с вируса би трябвало да се задейства тази част на имунната система. Неутрализиращите антитела обаче спадат, т.е. в случай че ние сме преболедували преди година, обезвреждащите антитела ще свързват толкоз едва актуалните вируси, че съвсем няма да има резултат, резултатът ще бъде слаб “, сподели директорката на НЦЗПБ. По думите ѝ имунизирането е мощно целесъобразно, изключително за рисковите групи, за възрастните хора, тези с хронични болести, за медицинските служащи. „ И по тази причина би трябвало да се включим всички, с цел да предпазим и себе си, и нашите близки, баби и дядовци, които в случай че се разболеят, може и да не излязат здрави от заболяването “, безапелационна бе тя.

По думите й сегашните ваксини са приспособени към циркулиращите разновидности и успеваемостта им ще бъде огромна – над 80% - 90%

Според нея първите случаи на грип се чакат през декември, а пикът е януари и февруари. Тя напомни, че за имунизиране и съвещания хората могат да се обръщат към персоналните си лекари, както и към РЗИ.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР