От близо 1200 км пътища на територията на област Бургас

...
От близо 1200 км пътища на територията на област Бургас
Коментари Харесай

Караджов: Половината от пътищата в Бургас ще бъдат ремонтирани до 2 г.

От близо 1200 км пътища на територията на област Бургас близо половината са планувани за ремонт в идващите две години . Това разгласи вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов. Той обаче изрази терзанието си от всеобщото обжалване на оповестените публични поръчки за настоящ ремонт и поддържане и на тези за главен ремонт.

Всичките 7 публични поръчки се апелират. От тях шест са по 6-те региона за обмисляне , а седмата е за настоящо поддържане на автомагистралите. Обжалват се и двете публични поръчки за главен ремонт, които са за избор на реализатор на строително-монтажни работи. В момента се вършат последни подготовки за стартиране в двете посоки на четирите ленти от кв. " Сарафово " по Северния обход, с цел да няма тапи и усложнения в трафика през лятото, заяви още Караджов. Цялата права ще е подготвена в края на октомври с всички позволения за градеж и за прилагане.

Той разясни, че към този момент са изплатени 55% от средствата към пътните компании съгласно решението на Народното събрание. Той се надява до края на идната седмица да бъдат изплатени на 100% ". Процедурата по разплащане се реализира с няколко равнища на надзор - вътрешен и през утвърждение на всяка фактура от Министерството на финансите. Въпреки изчакването от 4-5 дни, няма неодобрение от страна на пътно-строителните компании.
 Срутена сграда рани 10-годишно дете в Бургас
Срутена сграда рани 10-годишно дете в Бургас

Състоянието му е тежко

В отговор на въпрос дали е заварил пари в специфичната сметка за построяването на автомагистрала " Хемус ", министърът сподели, че когато е встъпил в служба по нея не е имало средства. Караджов увери, че при образуването на новия бюджет е взето решение, че когато въпросът с инхаус процедурите бъде позволен, средствата ще бъдат отпуснати от бюджета. " Пари в сметката ще има незабавно, щом се реши казусът с инхаус процедурите.

По тях не може да продължи да се строи, тъй като нямаме никакви строителни гаранции за автомагистралата. Тя се построява от частни компании, които са пренаети от " Автомагистрали " ЕАД, само че гаранцията я носи държавното сдружение, т.е. всички ние. Ние си плащаме и ние си носим гаранцията, това не е добре ", обясни Караджов. Той добави, че всеки миг се чака специфичното юридическо мнение за рисковете, които могат да се случат при вероятно преустановяване на договорите за инхаус.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР