От Българският зъболекарски съюз представиха резултатите от Националната програма за

...
От Българският зъболекарски съюз представиха резултатите от Националната програма за
Коментари Харесай

Отличен за програмата за силанти на децата

От Българският зъболекарски съюз показаха резултатите от Националната стратегия за профилактика на оралните болести при деца от 0 до 18 година, която се организира от няколко години в страната.

Заместник-министърът на опазването на здравето Светлана Йорданова откри форума на зъболекарите с приветствие, че това е една от най-успешните стратегии, на която министерството написа " цялостно 6 ".
 БЗС: Пломбите са 100% безвъзмездни за децата
БЗС: Пломбите са 100% безвъзмездни за децата

Здравето на устата рефлектира върху всички органи и системи

Тя уточни, че поради това ще има удължение на програмата и освен, само че тя ще стартира в по-ранните месеци , с цел да може да бъдат осведомени родителите на дребни деца какъв е смисълът от " силанизирането на непрекъснатите зъбки на децата ".

Програмата е безвъзмездна и обгръща всички градове на страната. Тя се реализира посредством зъболекари, които работят в градовете, даже и в най-отдалечените места, където експертите се придвижват с обезпечен превоз, с цел да обзет деца от дребните обитаеми места.
 Безплатно слагат силанти на деца от 5 до 8-годишна възраст
Безплатно слагат силанти на деца от 5 до 8-годишна възраст

Нужно е записване при ортодонт, включен в програмата

Силантите образуват преграда сред зъбите и микроорганизмите и стопират появяването на кариеси при децата .

Ръководителите на програмата регистрираха, че задачата й е да се лимитира появяването на кариеси на деца от 5 до 8 година посредством информиране на родители, учители, деца.

Ето и статистиката:

В момента всяко дете на 6 година има приблизително по 3.7 кариеса, а се чака посредством осъществяването на програмата за идната година всяко дете до 6 година да няма кариеси.

До 70% от децата до 12 година пък би трябвало да са обхванати от програмата . Сега от тази възрастова група децата имат приблизително по 3 кариеса.

След като всяко дете, обхванато от програмата, мине през процеса на силанизиране, то бива проследявано в границите на цяла година.

Градовете, където са обхванати най-вече деца, са София, Варна, Пловдив, Пазарджик, Бургас, а Перник е събитие, Видин е дръпнал през 2019 с 250%, Ловеч - 222%, Смолян - 152%.

Спрямо 2018 година - при 2/3 от районите има увеличение на деца, минали през програмата. 55% от родителите са разбрали, че има такава стратегия. Чрез нея се поставя и профилактичен обзор.

А проучванията демонстрират, че близалките и соковете в междинните хранения са най-голяма причина за поява на кариеси при децата .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР