От Българския лекарски съюз (БЛС) няма да приемат лимити за

...
От Българския лекарски съюз (БЛС) няма да приемат лимити за
Коментари Харесай

БЛС няма да приемат лимити за направления за PCR тестовете

От Българския лекарски съюз (БЛС) няма да одобряват предели за PCR посоки и коридори за пациентите при фамилните лекари. Това съобщи ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров на конференция в Българска телеграфна агенция.

Очаква се през днешния ден да бъде подписан постигнатият с тежки договаряния анекс на Националния рамков контракт. Председателят на БЛС доктор Иван Маджаров беше безапелационен, че няма да парафира текстове, в които се вкарват предели за направленията за PCR проби. Според него това "означава да пренесем проблемите в кабинета на лекаря ".

БЛС са предложили още през лятото построяването на Коронавирус зони в поликлиниките, всеобщото тестване с антигенни проби и улеснението на откриването на отделения за заболели с ковид в лечебните заведения. От Лекарския съюз признаха за извънредно сложната връзка със Здравната каса.

Д-р Маджаров означи, че "борбата с рецесията се води с ограничения и с решения, които се вземат бързо и се вкарват в деяние оперативно, самоуверено и в точния момент ", само че сега се оказва, че "не съществува " опция българските жители да бъдат диагностицирани бързо.

По думите му още в края на август е имало оферти за тестване с антигенен тест в кабинета на персоналния доктор, административно улеснение на работата на Коронавирус структурите, по-малко администрация при приема на пациенти и финансови тласъци за активност, а не по 1000 лева "на калпак ".

Доц. Любомир Киров уточни, че по данните, които БЛС събира от няколко дни, всеобщо джипитата са преглеждали по към 50 заболели с потвърден ковид. "Много се приказва, че общопракткуващите лекари и извънболничната помощ нямат протокол - по какъв начин да има протокол, когато няма изясненост какви са разпоредбите и предложенията за възстановяване на пътя на пациента към момента се разискват?! ", запита той.

Един от въпросите, които към момента са с "висящ " статут, е какво да става с пациентите на персонален доктор, който е болен или умрял и чийто заместител също е отвън строя. "Чудесно е да имаме нещо близо до локдаун, то има своето значение, само че десетки пъти по-голям щеше да е резултатът, в случай че бяха вкарани антигенните проби, които предлагахме, с цел да се съчетаят нещата ", безапелационен бе доцент Киров.

Д-р Стоян Борисов разяснява, че "има едно надменност " при договарянията и ще желаят "оставки на някои хора от управлението и особено на шефа на НЗОК ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР