От Българския хелзинкски комитет оспорват позитивите на домакинството ни за

...
От Българския хелзинкски комитет оспорват позитивите на домакинството ни за
Коментари Харесай

БХК спъва кандидатурата ни за домакин на Евроагенцията по лекарства

От Българския хелзинкски комитет оспорват позитивите на семейството ни за Европейската организация по медикаментите (ЕМА).
В намерено писмо до ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, до ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, до ръководителя на Екологичен потенциал Антонио Таджани и до шефа на ЕМА - Гуидо Рази, с копие до премиера Бойко Борисов от БХК показват опасения дали ще се опазват правата на хората с друга полова ориентировка.

 Привличаме Евроагенцията по медикаментите с нова постройка
Привличаме Евроагенцията по медикаментите с нова постройка

Изграждат метростанция и високоскоростен интернет

Повод за писмото до ръководителите на европейските институции е кандидатурата на град София за хазаин на Европейската организация по медикаментите (ЕМА ) и писмото на група ЛГБТ чиновници на организацията от 29 август 2017 година, изясняват от БХК.
В това писмо групата ЛГБТ чиновници се тормозили новото седалище на институцията да бъде в държава-членка, която не признавала фамилиите на лица от еднакъв пол, осведомят от БХК.

Припомняме, БХК бе в основата на скандал преди 2 години, когато издигна кандидатурата за " Човек на годината " на австралиеца Джок Полфрийман, наказан за убийството на български студент в центъра на София.

 Номинацията на килъра Полфрийман за
Номинацията на килъра Полфрийман за " Човек на годината " е подигравка, разгласи митинг

Искат да бъде анулирана

При предаване на документите за кандидатурата на София за хазаин, министър-председателят на Република България Бойко Борисов съобщи, че чиновниците на ЕМА и техните фамилии ще имат безпрепятствена релокация в България и достъп до отлични условия за жилищно настаняване, обучение, здравни услуги и опция за работа, напомнят от Комитета.

 Ненков със зъби, нокти и сърце се бори за Евроагенцията по медикаментите
Ненков със зъби, нокти и сърце се бори за Евроагенцията по медикаментите

Блеснали сме с рекламния ни клип

При представянето на кандидатурата на България в Брюксел на 19 септември 2017 година заместник-министърът на опазването на здравето на Република България Мирослав Ненков пък отговори на паниките повдигнати в писмото на чиновниците на организацията с това, че годишно в София се организира ЛГБТИ церемониал на гордостта , напомнят от БХК.

От комитета на Красимир Кънев напомнят и изказването на премиера Борисов от 22 юни 2017 година, който загатва, че " не би трябвало толкоз да се парадира " и че е неуместно да се приказва за гонене на ЛГБТИ хората в България .

" С сегашното си писмо бихме желали да посочим, че терзанията на чиновниците на ЕМА, които са част от ЛГБТИ общността, са изцяло основателни ", пишат от БХК.

 Конкурираме се неенергично с 18 страни за Европейската организация по медикаментите
Конкурираме се неенергично с 18 страни за Европейската организация по медикаментите

БСК възмутени, че единствено България няма основан специфичен уебсайт за кандидатурата

Като причина за своите терзания те привеждат образеца, че българското държавно управление не признава нито брак, нито друга форма на легализиране на фамилията сред лица от един и същи пол , без значение дали става въпрос за семейство на български и задграничен жител или на двама задгранични жители. Това се излага в писмо от 19 октомври 2011 година на Министерството на външните работи на Република България до правозащитната организация Български хелзинкски комитет, изпратено за задачите на изследването " From A to B: comparative survey in seven cases on the (non-)recognition of same-sex couples moving from one European country to other " на юридическия факултет на Университета в Лайден (Холандия).

Точните думи, написани от организацията на Красимир Кънев са: " С това България нарушава Директива 2004/38/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 година по отношение на правата на жителите на Съюза и на членовете на техните фамилии да се движат и да обитават свободно на територията на страните членки (Директива за свободно движение).

Страната отхвърля да третира фамилии и партньорства сред лица от един и същи пол като такива и по този метод нарушава свободата на придвижване и подкопава фундаменталния принцип на Европейския съюз ", считат бранителите на правата.

В практиката си българският съд отхвърля отбрана от домашно принуждение на лица от техен сътрудник от същия пол . Българският углавен закон не признава закононарушенията от ненавист на основа на половата ориентировка и половата еднаквост или изложение на пола, пишат от БХК.

От БХК оспорват експертизата на нашия съд и законодателство. " Дългогодишният отвод на българския законодател да признае хомофобския и трансфобския претекст като признаци на закононарушението, обуславящи по-тежко по тип и размер наказване, нерядко водят до повсеместен отвод да се проверяват или преследват такива закононарушения .
Този въпрос е добре документиран от Амнести Интърнешънъл в два специфични отчета - " Да променим законите, да променим съзнанието: Противодействие на закононарушенията от ненавист с претекст хомофобия и трансфобия " и " Заради това, което съм: Хомофобия, трансфобия и закононарушения стимулирани от ненавист в Европа ", пишат до евролидерите хората на Кънев.

В откритото писмо от БХК употребявайки данни от отчет на Агенцията на Европейския съюз за съществени права (FRA), оповестен през март 2016 година загатват, че представители на изпълнителната власт в интервюираните 19 страни имат предубеждения към ЛГБТ.
Те упрекват образователното наличие както и мнението на мнозина здравни специалисти , които към момента третират хомосексуалността като психопатология.

От БХК привеждат образец, че в България правата на хората с друга полова ориентировка са зачетени на 24%, а максимумът бил 100%, според Rainbow Map за 2016.

" В България липсва законоустановена процедура за смяна на пола. По тази причина признаването на пола на лица, които не се разпознават с пола, приписан им при раждане, е допустимо само със правосъдно решение ", пишат от БХК.

" Съгласно данните на Евробарометър за дискриминирането в Европейски Съюз през 2015 година България е на дъното измежду страните, членки на Европейски Съюз, по поддръжка за еднополовите бракове с едвам 17% (при 61% приблизително за ЕС). Парламентарно показаните политически партии от 1989 година насам или намерено се опълчват на хрумвания в тази посока, или заобикалят да заемат позиция ", се споделя в писмото на БХК.

От организацията на Красимир Кънев упорстват държавното управление да образува работна група с включването на ЛГБТИ организациите . Целта на тази група, съгласно създателите на писмото ще е " за превъзмогване на неравенството на ЛГБТИ жителите и чужденците в Република България, както и на пречките за домакинство на европейски организации на териториите на Република България ".

Подписани под писмото са Венета Лимберова от " Младежка ЛГБТ Организация Действие ", Симеон Василев от Фондация " GLAS ", Моника Писанкънева от Фондация " Ресурсен Център Билитис " и ръководителя на БХК Красимир Кънев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР