От Българския фармацевтичен съюз дадоха пресконференция, за да сигнализират, че

...
От Българския фармацевтичен съюз дадоха пресконференция, за да сигнализират, че
Коментари Харесай

Фармацевтите ще удължат договора си с НЗОК

 От Българския фармацевтичен съюз дадоха конференция, с цел да алармират, че към момента не подписано съглашение сред аптеките и Здравната каса, а договорът им изтича през днешния ден в 00:00 ч.

В края на конференцията ръководителят на съюза проф. Асена Сербезова заяви, че въпреки всичко анекс към контракта ще бъде подписан, само че единствено за две седмици и то, с цел да не останат хората без достъп до медикаменти. Преговорите би трябвало да продължат, съобщи изрично тя.

Това се случва макар поетите задължения - във вторник имаше среща при президента Румен Радев поради проблемите на фармацевтите. Преди конференцията имаше и среща на Управителния съвет на съюза с фармацевти от цялата страна също по този проблем.

Фармацевтите желаят НЗОК да им изплаща по 10 лв. на обслужена коронавирус рецепта, както и повишение от 2 на 4 лв. на парите за обслужването на всички останали предписания.

" През миналата година фармацевтите бяха и се потвърдиха като най-достъпните здравни експерти. Те в никакъв случай не сложиха осведомителни табелки, че в аптеките се позволяват единствено здрави хора и в никакъв случай не отхвърлиха помощ. Те безмълвно поемаха ударите на пандемията от COVID-19, безмълвно боледуваха и затваряха аптеки, като не получаваха, за разлика от други здравни заведения, спомагателна поддръжка при затваряне при боледуване на личния състав от коронавирус ", съобщи проф. Асена Сербезова.

Освен това Бългаският фармацевтичен съюз упорства системата за електронни предписания да бъде усъвършенствана, тъй че лекарите да не позволяват неточности, което от своя страна води до неплащания на Касата към фармацевтите.

Здравният министър даде обещание повече средства в идващия бюджет. Според фармацевтите обаче, в петък на среща с управлението на НЗОК е станало ясно, че решението на проблемите е отсрочено макар приключването на периодите за подготовка на бюджета за следващата година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР