От българските институции очакваме съдействие бързо да си върнем корабите“,

...
От българските институции очакваме съдействие бързо да си върнем корабите“,
Коментари Харесай

Един от задържаните капитани в Румъния: Очакваме съдействие, за да си върнем корабите

„ От българските институции чакаме подпомагане бързо да си върнем корабите “, сподели пред bTV Красимир Петров, капитан на един от арестуваните в Румъния кораби.

„ За фамилиите ни ще е доста мъчно, ние имаме доста разноски. Къщите ни са заложени поради бизнеса. Ако не пуснат корабите ни, с които си изкарваме прехраната, с цел да плащаме разноски, заеми, наеми, осигуровки и така нататък Ще бъде някакъв пъкъл “, изясни капитанът.

Трите български риболовни кораба бяха арестувани в четвъртък от румънските управляващи с претекста за противозаконен улов на акули. Рибарите ни се завърнаха без повдигнати обвинявания, само че корабите им останаха на пристанището в Констанца. Все още не е ясно дали ще бъдат наложени наказания. Според служебния бранител на единия от капитаните, оптималното наказване за противозаконния улов в Румъния е в размер на 100 хиляди лв..

Освободените настояват, че са спазили разпоредбите на Европейска комисия за лов на риба, която им дава право на улов там, където са били арестувани - на 52 морски благи от румънския бряг, което е отвън териториалните води на северната ни съседка.

Капитаните на арестуваните кораби желаеха оставката на изпълнителния шеф на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури доцент Ваня Стаматова. Те я упрекнаха в непросветеност и уронване на престижа им, откакто в народен ефир назовава българските риболовци „ бракониери “.

Днес в Министерството на земеделието ще се организира среща по проблема със задържането на българските риболовни кораби от румънските управляващи. На диалозите ще участват представители на всички наранени страни по случая.

Министърът на земеделието Явор Гечев разяснява, че риболовците са арестувани не в териториалните води на Румъния, а в интернационалните такива. По думите няма забрани във връзка с Европейския съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР