От Българската стопанска камара (БСК) в писмо изразяват притеснението си,

...
От Българската стопанска камара (БСК) в писмо изразяват притеснението си,
Коментари Харесай

От БСК питат как ще приложим новия регламент за защита на личните данни

От Българската стопанска камара (БСК) в писмо показват терзанието си, че в законодателната стратегия на Министерския съвет до юни 2018 година не е включен план за промени в Закона за отбрана на персоналните данни.

Писмото е изпратено до премиера Бойко Борисов, до министъра на правораздаването Цецка Цачева и на вътрешните работи Валентин Радев. Проектът не е оповестен и на портала за осъществяване на публични съвещания, пишат от БСК.

Повод за писмото е идното влизане в действие (от 25 май 2018 г.) на новия европейски правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR), който директно ще засегне активността на всички държавни и общински структури, публични организации, организации с нестопанска цел. Той ще се отрази и на активността на всички икономически субекти, които в границите на активността си събират, обработват и съхраняват персонални данни.

В общия случай, спазването на условията на регламента ще наложи смяна във вътрешната организация на активността на компаниите, като част от тях ще би трябвало да извършат основни промени, с цел да не подлежат на наказания.

Въпреки директното приложение на регламента, част от текстовете делегират на държавите-членки пълномощието независимо да регламентират част от разпоредбите. Сега главен нормативен акт в региона на отбрана на персоналните данни е Законът за отбрана на персоналните данни и подзаконовите нормативни актове към него. Безспорно, националното законодателство следва да бъде ревизирано, с оглед новата европейска регулация, пишат от работодателската организация.

" Въпреки огромната осведомителна акция, проведена от Комисията за отбрана на персоналните данни, неналичието на информация за съответните законодателни промени на национално равнище основава предпоставки за спекулации, разпространение на неверна информация от разнообразни източници и попречва компаниите съответно да се приготвят и да отговорят на условията. С оглед на гореизложеното, апелирам да упражните Вашето въздействие да бъдат взети всички ограничения, в това число законодателни, за сполучливото използване на Регламент (ЕС) 2016/679 ", пишат от БСК до премиера и двама министри. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР