От българска страна няма да има промени в състава на

...
От българска страна няма да има промени в състава на
Коментари Харесай

Кирил Петков за РСМ: Няма да има смени в състава на историческата комисия, готвим съвместно честване на Гоце Делчев

От българска страна няма да има промени в състава на комисията, която разисква историческите въпроси с Република Северна Македония. Това съобщи министър председателят Кирил Петков на чуване в националното заседание за следствията от визитата му в югозападната ни съседка и извършеното у нас междуправителствено съвещание сред двете страни.

Процедурата за чуването му беше импортирана от ГЕРБ и получи поддръжката на болшинството.

От парламентарната естрада Кирил Петков разгласи още, че се приготвя взаимно честване на 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев на 4-и февруари.

По думите на премиера държавното управление по никакъв метод не пренебрегва българската позиция. Правата на българите в Северна Македония са голям приоритет дружно с тематиките за общата ни история.

" Ковачевски сподели, че не вижда проблем с вкарването на българите в тяхната конституция, не сподели време, само че го разгласи. За конституцията беше значимо, че Ковачевски го сподели, тъй като има риск политически с тяхната съпротива. " - посочи Кирил Петков.

Той добави, че срокът се разисква сега и увери, че българският интерес ще бъде предпазен.

Относно работата на историческата комисия Петков съобщи, че по време на диалозите са решили първо да се видят тъкмо и ясно кои са точките, за които комисията към този момент е постигнала единодушие.

Снимка: Архив
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР