От Българска стопанска камара излязоха с официално писмо до министъра

...
От Българска стопанска камара излязоха с официално писмо до министъра
Коментари Харесай

БСК излезе с предложения до министрите на финансите и труда за "Сребърния фонд"

От Българска стопанска камара излязоха с публично писмо до министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на труда и обществената политика Бисер Петков. То е по отношение на Предложения за смяна на статута и приходните източници на Фонда за гарантиране на резистентност на държавната пенсионна система.

Ето какво гласи то:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,
Във връзка с обновения спор за бъдещето на Фонда за гарантиране на резистентност на държавната пенсионна система - така наречен „ Сребърен фонд " (СФ), с актуалното БСК показва следните оферти:

1. СФ следва да продължи своето действие като запас на държавната пенсионната система, като се разшири неговата приходна база и преразгледат изискванията и редът за трансфериране на средства към „ Фонд Пенсии " и „ Фонд пенсии за лицата по член 69 " на ДОО. По подобен метод ще получат въпреки и отчасти решение проблемите, свързани с така наречен „ право на избор " на лица, осигуряващи се в УПФ и ППФ за финансиране на спомагателните разноски на ДОО от реализацията на тези права.

2. Необходимо е да се регламентират и обезпечат постоянни и по-значими приходи в Структурни фондове, включително посредством регламентиране на следните спомагателни приходоизточници:

• акумулиране на остатъците от такси, събирани от държавните институции над действителните разноски за даване на съответните обществени услуги;

• целият размер на всички доходи от приватизация, а освен на частта, която е " регистрирана по държавния бюджет " ;

• възстановяване от държавния бюджет на отклонените приходи към Държавната консолидационна компания ЕАД от приватизация на дялове и акции на държавни предприятия;

• иницииране на интензивно ръководство на средствата на Структурни фондове, включително посредством подписване на съглашение сред МФ и Българска народна банка, доколкото до този миг не е подписан контракт с първокачествен интернационален управител на активи на външните финансови пазари, както планува настоящото законодателство.

3. Следва да се преструктурира ръководството на Структурни фондове, който да се трансформира в Агенция към МФ (или върховен държавен фонд) за ръководство на общите активи и пасиви на страната, включително по отношение на дейното ръководство на държавния дълг, като се обсъдят и изготвят съответни промени в законодателството.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР