От Бачковския манастир към местността Клувията тръгна най-старото литийно шествие,

...
От Бачковския манастир към местността Клувията тръгна най-старото литийно шествие,
Коментари Харесай

От Бачковския манастир тръгна най-старото литийно шествие

От Бачковския манастир към местността " Клувията " потегли най-старото литийно шествие, предвождано от иконата на Света Богородица. Там тя е била скрита по време на Османското настъпление, съобщи БНР.

Според преданието иконата е открита през 1604 година от две овчарчета и пренесена още веднъж в Светата обител. На втория ден на Великден обаче, по непонятен метод, тя напуснала манастира и била открита още веднъж в " Клувията ".

Поради това, с цел да спре нейното " бягство ", хората почнали да организират литийно шествие с иконата на Божията майка, с което, съгласно легендата, се върнало и благоденствието в района.

На този ден вярващите насочат молебствия за здраве и светли дни.

Игуменът на Бачковския манастир свещеник Сионий уточни: " Трепетът и насладата от Възкресението се придвижват и на този ден. Радостта от Възкресението с насладата от намирането на иконата и непрекъснатите молебствия на Света Богородица към нас са една двойна наслада. Надяваме се да успеем да посрещнем всички поклонници с братолюбие, мир, примирение и предпочитание да споделим радостния празник на Възкресението и намирането на Светата икона ".

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР