От Асоциацията на топлофикациите изчисляват, че парното и топлата вода

...
От Асоциацията на топлофикациите изчисляват, че парното и топлата вода
Коментари Харесай

Топлофикациите: Парното поскъпва с над 20% от януари

От Асоциацията на топлофикациите пресмятат, че парното и топлата вода би трябвало да нарастнат с към 50% от Нова година, което е безспорен потрес за потребителите. " Наблегнете на думата " би трябвало ". Има енергиен регулатор, чиято цел е да смекчи удара върху клиентите и Комисията се самосезира ", разяснява ръководителят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев пред Би Ти Ви. Според Георгиев ще има над 20% нарастване на цената на парното и тока от 1 януари, като повода е прекомерно огромна разлика в посока нагоре в цената на горивата по отношение на плануваното от комисията и действителните цени. " Най-затруднени са тези топлофикации, които употребяват природен газ, тъй като те нямат опция и могат да употребяват единствено синьото гориво, а тези на твърдо гориво имат някаква опция да лавират ", сподели Георгиев. Председателят на топлофикациите съобщи, че както има нарастване на цените на парното, по този начин е имало и понижаване според от цените на природния газ на пазарите и не може да се избегне тази взаимозависимост. Осигурен е природен газ за всички топлофикации и няма заплаха клиентите да останат на студено, сподели Георгиев.

Евростат ни подреди на дъното по съответно отопление на домовете. Цели 34% от българите не могат да си разрешат да стоплят задоволително жилищата си. В целия Европейски Съюз този % е към 7%. Следват Гърция (23%), Кипър (22%), Португалия (19%) и Италия (14%). В Румъния и Испания делът на хората, които стоят на студено, е до 16%. Най-ниски дялове (около 2%) са регистрирани пък в Австрия, Финландия, Люксембург, Холандия, Естония и Швеция. По данни на Национален статистически институт за последните 25 години за електрическата енергия изчислената инфлация е над 13 100%, което значи че токът е поскъпнал 131 пъти, а сметките за парното демонстрират, че то е поскъпнало близо 135 пъти. Хората, които употребяват за отопление течни горива, заплащат 137 пъти по-скъпо за тях спрямо 1995 година 118 пъти са се вдигнали цените на твърдите горива като въглища и дърва. Доста съществено са скочили и услугите по сметосъбирането, които влизат в същата група - близо 190 пъти.

КЕВР няма съображение да трансформира цената на топлинната сила, без значение от зародили проблеми сред публичния снабдител на газ " Булгаргаз " и топлофикационни сдружения. Този коментар направи ръководителят на комисията Иван Иванов предходната седмица по време навън съвещание, на което беше дискутирана цената на природния газ от 1 декември. Независимо от смяната в цената през декември КЕВР няма да увеличи цената на парното и на електрическата енергия, създадена по смесен прийом от топлофикациите, съобщи още Иванов. " Комисията е излязла с годишна планирана цена на природния газ, която да се калкулира от топлофикационните сдружения за крайните клиенти, и тази цена няма никакви учредения да бъде променяна ", безапелационен беше ръководителят на КЕВР. В средата на ноември от " Булгаргаз " внесоха искане за леко намаляване, в границите на към 2,5%, на цената на природния газ от 1 декември. Анализ на работната група на енергийния регулатор поддържа това искане. Окончателно цената на природния газ ще бъде избрана на закрито съвещание на КЕВР на 1 декември.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР