От асоциацията Българска асоциация биопродукти също подкрепат идеята на МЗХ

...
От асоциацията Българска асоциация биопродукти също подкрепат идеята на МЗХ
Коментари Харесай

Биопроизводителите се надяват, че вече ще имат достъп до щанда

От асоциацията " Българска асоциация биопродукти " също подкрепат концепцията на Министерство на земеделието и храните и държавното управление за поддръжка на родните производители.

Те показват, че през годините неведнъж са поставяли въпроса за извънредно сложния достъп до рафтовете на огромните вериги магазини в България, поради непостижимите условия във връзка с количество създадена продукция, условието за централизирано зареждане на един склад за цяла България, което от една страна оскъпява продукцията и затруднява производителите, а от друга, въздейства на качеството на пресните плодове и зеленчуци, натиска във връзка с цени и промоции, които са невиждани и не се срещат на никое място по отношение на сътрудниците ни от останалите европейски страни.

Резултатът от изискванията до този миг бил, че 95% от българската биопродукция се изнася, а неотдавна обособените лавици на веригите магазини за Биопродукти са цялостни с вносна продукция на извънредно високи цени. В доста случаи това било преопакованата и преетикетирана тяхна продукция.

" В този сериозен за страната миг, считаме че е извънредно значимо страната, а и българските консуматори, да окажат напън на веригите супермаркети в посока за обезпечаване на достъп на хората до пресни, вкусни, здравословни и обичайни български храни, включително и биопродукти. И това не е напън върху пазарните механизми, а напън в посока демонстрация на взаимност, в посока запазване и избавяне на поминъка на българските производители на селскостопанска продукция и храни, които са и ваши клиенти ", декларират от асоциацията.

" На пръсти се броят пробивите на наши сътрудници в обособени вериги. В множеството случаи се изискват гаранции, неустойки, спомагателни документи, и най-много размери и централизирано зареждане, което е непостижимо за по-малките биопроизводители ", декларират от Българска асоциация биопродукти.

Биопроизводителите се аргументират, че по никакъв метод с новото разпореждане и условия за пласмент на продукцията им качеството не е подложено на риск, защото имат документи. По отношение на цените и изказванието на търговците, биопроизводителите също отхвърлят тезата им, защото цените, които следят към този момент по щандовете, били в пъти по-високи от тези, с които те работят.

В последна сметка препоръчаното разпореждане на Министерския съвет не постанова ограничаване, на който и да било снабдител да доставя веригите, да предлага качествена и налична храна и да бъде показан на рафтовете на веригите. Проектът просто желае обезпечено място и обезпечен достъп на локалните производители от другите райони до локалните клонове и магазини на тези вериги - нещо, което от дълго време е действителност в цяла Европа, декларират от асоциацията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР