От Антон БриджТОКИО (Ройтерс) - Дайсаку Икеда, който помогна за

...
От Антон БриджТОКИО (Ройтерс) - Дайсаку Икеда, който помогна за
Коментари Харесай

Японецът Дайсаку Икеда, дългогодишен светски будистки лидер Сока Гаккай, почина на 95

От Антон Бридж

ТОКИО (Ройтерс) - Дайсаку Икеда, който оказа помощ за разпространяването на будистката мисъл по света посредством Сока Gakkai - най-голямата религиозна организация в Япония и съдружник на държавното управление - умря, заяви организацията в събота.

Ikeda умря в сряда вечерта от естествена гибел на 95-годишна възраст, сподели Soka Gakkai в изказване на своя уеб страница.

Той беше дълготраен нравствен лидер на светската будистка организация, известна в чужбина с връзките си със звезди, а вкъщи с въздействието си върху политиката.

Сока Гаккай, учредена през 1930 година, споделя има 12 милиона членове в 192 страни и територии по света.

Ikeda пътува до повече от 50 страни за диалози с водачи, в това число тогавашния китайски водач Джоу Енлай и тогавашния руски президент Михаил Горбачов.

< p> Добре известни последователи на Сока Гаккай включват английския артист Орландо Блум, джаз музикантите Хърби Хенкок и Уейн Шортър и италианския футболист Роберто Баджо.

Икеда основава предшественика на японската политическа партия Комейто, младшата коалиция на актуалното държавно управление сътрудник, през 1964 година Той основава организацията-чадър на Сока Гаккай, Soka Gakkai International, през 1975 година, където служи като почетен президент от 1979 година до гибелта си.

Икеда беше плодороден публицист, публикуващ редица книги за будизъм, разговори с интелектуалци като английския историк Арнолд Тойнби и 12-томен разказ „ Човешката гражданска война “.

В продължение на години фотосите на Икеда бяха нормална панорама в рекламите във влаковете на Токио за многочислените книги на организацията, списания и други изявления. Но те отпаднаха през последните години, което докара до някои спекулации по отношение на здравето му и ролята му в Soka Gakkai International.

Икеда не беше без критици, в това число английската журналистка Поли Тойнби, която сподели, че се е възползвал от слабостта на дядо си и лековерен темперамент, откакто е поканена да се срещне с Икеда в средата на 80-те години.

Икеда е родена в Токио на 2 януари 1928 година, петото от осемте деца на Неноки и Ичи, които ръководят дребна компания за водорасли.

През 1947 година той среща Хосей Тода, тогавашен водач на организацията Soka Gakkai, който би трябвало да стане негов наставник. Наследявайки Тода като президент на Soka Gakkai през 1960 година, той продължи да прозелитизира нападателно вкъщи и в чужбина и оказа помощ за внезапното увеличение на броя на почитателите.

„ Под негово управление придвижването стартира епоха на нововъведения и агресия, като става интензивно зает в културни и просветителни инициативи по целия свят “, сподели Soka Gakkai International на уеб страницата си.

Уебсайтът на Soka Gakkai споделя, че „ същността на будизма е убеждението, че във всеки един миг имаме способността за превъзмогване на всеки проблем или компликация, които можем да срещнем в живота " и предизвиква пеенето на „ Nam-myoho-renge-kyo " или Lotus Sutra.

Групата сполучливо съди редица изявления и обособени лица по обвинявания в непозволени дейности от страна на групата или на самия Икеда.

„ Когато се посветиш на постигането на задачата си, няма да бъдеш смутен от плитка рецензия “, цитира Икеда на формалния му уеб страница.

" Нищо значимо не може да бъде реализирано, в случай че се оставите да бъдете повлияни от някакви дребни неща, постоянно гледайки през рамо и се чудейки какво споделят или мислят другите. "

Сока Гаккай сподели беше извършено заравяне с членове на фамилията на Икеда и детайлностите за възпоменателните услуги ще бъдат оповестени скоро. Той е оживял от брачната половинка си Канеко и синовете си Хиромаса и Такахиро, сподели групата.

(Репортаж от Антон Бридж и Дейвид Долан; монтаж от Уилям Малард и Ким Когил)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР