От AMD заявиха вчера, че техният най-нов и усъвършенстван графичен

...
От AMD заявиха вчера, че техният най-нов и усъвършенстван графичен
Коментари Харесай

AMD представи новият ИИ чип „MI300X“, в опит да спре доминацията на NVIDIA в тази област

От AMD обявиха през вчерашния ден, че техният най-нов и модернизиран графичен процесор за приложения, свързани с изкуствен интелект, наименуван „ MI300X “ ще стартира да се доставя на някои клиенти по-късно тази година.

Графичните процесори са чипове, употребявани от компании като OpenAI за основаване на авангардни принадлежности с изкуствен интелект като ChatGPT.

Ако чиповете с изкуствен интелект на AMD, които тя назовава „ ускорители “, бъдат възприети от като заместители на продуктите на Nvidia, това може да съставлява огромен пазар за AMD, която е известна най-много с обичайните си компютърни процесори.

Съобщението на AMD съставлява най-силното предизвикателство към Nvidia, която понастоящем господства на пазара на ИИ чипове с над 80% пазарен дял, съгласно анализатори.

MI300X

Новият чип MI300X и неговата архитектура CDNA са предопределени за огромни езикови модели и други авангардни модели с изкуствен интелект.

„ В центъра на ИИ са графичните процесори. Те дават опцията за разработка на по-усъвършенстван генеративен ИИ. “

каза Лиза Су, основен изпълнителен шеф на AMD

Въпреки, че AMD не разкри съответна цена, този ход може да окаже ценови напън върху графичните процесори на Nvidia, като да вземем за пример моделът H100, който доближава цена от 30 000 $ все още. По-ниските цени могат да оказват помощ за понижаване на високите разноски за обслужване.

MI300X може да употребява до 192 GB памет спрямо други чипове. Конкурентният H100 на Nvidia да вземем за пример поддържа единствено 120 GB памет.

Големите езикови модели употребяват доста памет, защото извършват все по-голям брой калкулации. AMD показва MI300X с модел с 40 милиарда параметъра, наименуван Falcon. За съпоставяне, езиковият модел GPT-3 на OpenAI има 175 милиарда параметъра.

„ Размерите на моделите стават доста по-големи и в действителност се нуждаете от няколко графични процесора, с цел да изпълнявате най-новите огромни езикови модели. “

добави Су, като означи, че с добавената памет на чиповете на AMD разработчиците няма да се нуждаят от толкоз доста графични процесори

AMD също по този начин съобщи, че ще предлага архитектурата Infinity, която съчетава 8 ускорителя MI300X в една система. Nvidia и Гугъл са създали сходни системи, които комбинират 8 или повече графични процесора за разработки на разнообразни принадлежности, основани на ИИ.

Една от аргументите, заради които разработчиците на изкуствен интелект в предишното са предпочитали чиповете на Nvidia, е, че те разполагат с добре създаден софтуерен пакет, наименуван CUDA, който им дава опция за достъп до главните хардуерни функционалности на чипа.

AMD съобщи, че има също разполага със програмен продукт за своите ИИ чипове, който се назовава ROCm.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР