От Akzo Nobel ще се съсредоточат върху основния си бизнес,

...
От Akzo Nobel ще се съсредоточат върху основния си бизнес,
Коментари Харесай

Akzo Nobel продава химическия си бизнес на Carlyle Group за 10.1 млрд. евро

От Akzo Nobel ще се съсредоточат върху главния си бизнес, който включва производството на бои и покрития, най-известните от които е марката Dulux

© Toby Melville
Цени на акциите на Akzo Nobel за последните три месеца (в евро)

Увеличаване

Цени на акциите на Akzo Nobel за последните три месеца (в евро)

Преглед на оригинала Смаляване
Инвеститорите утвърждават договорката. Още по тематиката
КФН и призраците на договорката за " Доверие "

Част от лицата към опита за покупка на най-голямата пенсионна компания в България се сблъскаха с регулатора в опита си да основат финансова група
1 дек 2017
Сделките на фирмите за частни вложения доближиха следкризисен връх

Мегасделките способстват за 25% растеж при вложенията
1 окт 2017
Akzo Nobel подписва помирение с вложителя деятел Elliot

Споразумението поставя завършек на борбата сред компанията и най-големия й акционер
16 авг 2017
Напрежение на върха в Akzo Nobel

Антъни Бургманс се отдръпва като ръководител на компанията вследствие на инвеститорски напън
26 юли 2017
Директорът на Akzo Nobel подаде оставка

Тон Бюхнер се отдръпва по здравословни аргументи, ще го замести Тиери Ванланкер
19 юли 2017
Холандският производител на бои и покрития Akzo Nobel продава химичното си поделение на частната капиталова компания Carlyle Group за 10.1 милиарда евро. Сделката е част от стратегическото преструктуриране на Akzo Nobel, което цели да концентрира компанията върху главния й бизнес - производството на бои и покрития, написа Bloomberg.

Новината за договорката с Carlyle беше оповестена от основния изпълнителен шеф на компанията Тиери Ванланкер след заседание на борда на компанията. Carlyle в партньорство със сингапурски държавен фонд е спечелил конкуренцията, откакто е предложил да се придържат към открития метод на ръководство на подразделението след придобиването, запазвайки трудовите контракти и политиката на разпределение на облагите.

Преструктурирането

Отделянето на химическото поделение от холандската компания е част от стратегическото преориентиране, подхванато от управителния екип на Akzo Nobel, откакто предходната година компанията преодоля враждебния опит за придобиване от страна на американската PPG Industries. След неуспеха на договарянията с американците деятелите от Elliot Management, частен капиталов фонд, притежаващ дял в компанията, насочиха съществени рецензии към управлението заради слабото финансово показване. Решението на управителния екип Akzo Nobel да остане самостоятелна обаче наподобява все по-правилно, до момента в който компанията сполучливо върви към възстановяване на доходността си.

По-голямата част, или към 60%, от приходите от продажбата на химическото поделение ще бъдат разпределени сред акционерите на компанията, съобщи Ванланкер. От Akzo Nobel, написа Bloomberg, евентуално се надяват да удовлетворят вложителите, откакто слабото показване на компанията и отводът на офертата за придобиване на PPG сътвориха известно напрежение сред управлението и вложителите.

Средствата, които ще бъдат пренасочени към вложителите, евентуално ще бъдат към 6 милиарда евро, чака Джеръми Редениус, анализатор в Bernstein.

Промените в Akzo Nobel обаче не завършват с тази договорка. Производителят на боите на Dulux и покритията за дърво Cuprinol разгласи, че Нилс Андерсен, някогашен основен изпълнителен шеф на A.P. Moller-Maersk, ще поеме вакантната сега позиция на предстедател на компанията. Андерсен ще наследи поста от Антъни Бургманс, който изигра основна роля в отхвърлянето на предлагането на PPG, като в процеса на договарянията се стигна до спорове с някои вложители.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР