От актуалния месечен анализ на JobTiger за динамиката в броя

...
От актуалния месечен анализ на JobTiger за динамиката в броя
Коментари Харесай

22% по-малко са обявите за работа през ноември във водещите кариерни сайтове

От настоящия месечен разбор на JobTiger за динамичността в броя на оповестените разгласи за работа във водещите уеб сайтове у нас излиза наяве, че предложенията през ноември са били с 22% по-малко от тези през октомври и с цели 39% по-малко спрямо ноември 2019 г.

След обнадеждаващите данни за пазара на труда от август и изключително от септември, когато новите оферти на работодателите съвсем бяха достигнали равнищата си от преди пандемията (разликата беше 7%), през последните два месеца наклонността е на дълготраен спад. Анализът за ноември демонстрира, че броят на обявите е намалявал осезаемо с всеки минал ден. Резултатът е 36% по-малко оферти през миналия месец по отношение на равнищата от февруари, т.е. преди формалното оповестяване на пандемията от ковид. Засега най-осезаем остава спадът в предложенията за работа, регистриран през март месец – 51%.

Негативната наклонност към този момент визира всички браншове.

За първи път от началото на коронакризата у нас се регистрира спад на оповестените разгласи във всички браншове, даже и в обичайно процъфтяващата ИТ-индустрия.

Според разбора на компанията за сложни HR услуги JobTiger, най-засегнат продължава да е секторът „ Хотелиерство и ресторантьорство “ - с повече от двоен спад (-56%) на обявите, следван от секторите „ Търговия и продажби “ (-27%) и „ Логистика/ превоз “ (-25%). При останалите браншове понижението е както следва: „ Административни действия “ - 20%, „ Строителство “ - 18%, „ Счетоводство, одит, финанси “ - 18%, „ Здравеопазване/ фармация “ -15%, „ Производство “ - 14% и „ Маркетинг “ - 8%.

За разлика от месец октомври, в който само в бранш „ IT “ се наблюдаваше растеж на предлагането на работа, през ноември и в този бранш има спад (-1%).

Подобно на предходните месеци, макар забележителния спад, секторът „ Търговия и продажби “ е с максимален дял от новите оферти за работа (20% от всички обяви), следван от „ Производство “ (17%) и „ IT ” (16%). Секторът „ Административни действия “ изпреварва с 1% предложенията в бранш „ Логистика /транспорт “, като надлежно тези сектори са със спад от 10% и 9%.

Във всеки от водещите регионални градове броят на предложенията е намалял с почти една пета: София (-22%), Пловдив (-24%), Варна (-22%), Бургас (19%), Русе (-19%) и Стара Загора (-20%).

Дяловото систематизиране на обявите в тези градове през ноември се резервира същото като през октомври, като предложенията за София съставляват съвсем половината от предлагането за страната (47%).

Очакванията са за продължение на отрицателната наклонност на пазара на труда и през последния месец на 2020 година Екипът на JobТiger ще продължи да следи и отразява промените в оповестените разгласи за работа.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР