От академичните среди се оплакват, че проблемът е липсата на

...
От академичните среди се оплакват, че проблемът е липсата на
Коментари Харесай

Качествено висше образование: Химера или реалност?

От университетските среди се оплакват, че казусът е неналичието на финансиране. Дори новият ректор на Софийския университет проф. Георги Вълчев повтори тезата в ефира на bTV тази заран.

 

“Без положително финансиране, мъчно се вършат промени и образователни стратегии на международно равнище. Уж образованието е приоритет за властта, а университетите са недофинансирани. Университетите би трябвало да се финансират съгласно качеството на образованието, т.е. да има годишна ранглиста ”, изясни проф. Вълчев. 

Тук е прав. Трябва да се промени моделът на финансиране. 

 

от януари тази година четем, че в действителност казусът с финансирането е общ за цялата система на висшето обучение. И то не неналичието му, а моделът. Общо взето става дума за делегирани бюджети, които се отпускат на база брой записани студенти в избрани специалности. Този модел обаче основава големи тласъци за университетите да се уголемяват, а за студентите - да толерират дупките в качеството на образованието.

 

“Точно поради тези фактори обвързването на финансирането отчасти с резултатите от рейтинговата система дава, въпреки несъмнено положителен, въпреки всичко лимитиран резултат.

Липсата на сериозна външна и равноотдалечена от висшите учебни заведения институция, която да подсигурява, че зад дипломите стоят познания и умения, отговарящи на разбирането за университетско обучение, в комбиниране с неналичието на вътрешна мотивация да се търси и поддържа по-добро качество, неизбежно води до това, което следим през днешния ден - роене на университети с покриващи се " доходоносни " посоки, незадоволително положителни преподаватели, които да ги обслужват, районно деформиране, липса на предложение на нужни за пазара на труда специалности и посоки, дружно с голям брой безсмислено предпазени специалности.

Крайният резултат е обезценени " кухи " дипломи, бягство на завършващите възпитаници с упоритости в чужбина и браншове с дефицит на висококвалифициран труд, макар множеството " висшисти ", пишат още от ИПИ.

 

От там оферират и решение - включване на оценката на качеството в модела на финансиране - рейтинговата система да навлезе по-дълбоко, усъвършенстване на финансовия модел и интензивно повишение на присъединяване на студентите, откриване на нови структури единствено за сметка на ограничение на други и на база на районна оценка на пазара на труда и потребността от експерти, споделено финансиране, разбор на разноските и изгодите и други, унищожаване на големия брой предпазени специалности и посоки, които вършат отбрана им на процедура безсмислена.

 

Какво желае да направи новия ректор на Софийския университет? Според поръчките му - таман това. 

 

“Университетите би трябвало да се финансират съгласно качеството на образованието, т.е. да има годишна ранглиста ”, разясни проф. Вълчев.

Въпросът е обаче кой ще прави тази годишна ранглиста и какви ще са критериите. 

 

Новият ректор на СУ акцентира, че образователното заведение е водач в България, само че разясни, че в страната има и други университети, които са доста положителни и оферират висококачествено висше обучение.

 

“Бях час от екипа на проф. Герджиков, отговарях най-вече за докторантското образование. За тези години се свършиха доста неща, само че за жалост останаха и доста проблеми. Не тъй като те не са разпознати и не можеха да бъдат решени, а тъй като съвсем всички политически партии заявиха, че образованието е техен приоритет, само че в това време държат университетите в редовно недофинансиране “, сподели още проф. Вълчев.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР