От Агенцията по безопасност на храните не предоставят информация за

...
От Агенцията по безопасност на храните не предоставят информация за
Коментари Харесай

Втора проверка на храни не откри разлики в съдържанието на етикетите

От Агенцията по сигурност на храните не дават информация за изследваните марки хранителни артикули и техните производители

Още по тематиката
Инициаторите на концепцията за актуализация - три от огромните компании в сектора, оповестиха, че против тях се води война

Налице са и вкусови, и ценови разлики при тестваните артикули, заяви министър Румен Порожанов

Няма разлики в етикетите, оповестените съставките на продуктите са идентични. Това демонстрира втора инспекция на 31 продукта, закупени от търговски обекти в Италия, Франция, Швейцария и в България, оповестиха от Министерството на земеделието. Проверката е част от изследването по тематиката има ли така наречен двоен стандарт при храните, предлагани на българския и на западноевропейските пазари.

Този път от Българската организация по сигурност на храните и Комисията за отбрана на потребителите са създали единствено относителен разбор на етикетите и финансов разбор за вероятно разграничение в цените, само че без лабораторни проучвания, се прецизира в прессъобщението.

Резултатите

Само при един артикул, предлаган на българския пазар, не е маркиран процентът на съдържащото се в него какао за разлика от аналога му на западноевропейските пазари, демонстрира инспекцията.

Сравнението на цените след елиминиране на разликите от Данък добавена стойност пък регистрира, че чистата стойност на девет продукта е по-висока в България спрямо Италия, Франция и Швейцария. Най-голяма е разликата при макаронени произведения от твърда пшеница – 50%, оповестяват от земеделското министерство. Между 32% и 36% по-скъпи са тестваните съсредоточено доматено пюре и кетчуп. С по-високи цени на българския пазар са конфитюр от боровинки, печено мляно кафе за еспресо машина, какаова напитка на прахуляк, руло с заряд от крем и ягоди, светла бира, зехтин " Екстра върджин ", посочила инспекцията. При пет от продуктите чистата цена в България е една и съща или с минимално отклоняване по отношение на западноевропейския пазар. Останалите 17 храни са по-евтини тук, като разликите варират от 9% до 74%, обобщават от земеделското министерство.

Първата инспекция

Сравнителният разбор на качеството на храните беше предизвикан от изнесени данни на потребителски организации в други източноевропейски страни за съществуване на разлики в качеството на хранителни артикули, създадени от еднакъв производител и предлагани на разнообразни пазари. Първата инспекция на българската Агенция по храните, чиито резултати бяха оповестени през юни, откри, че са налице " и вкусови, и ценови разлики при тестваните артикули ", по думите на земеделския министър Румен Порожанов.

Тогава бяха направени лабораторни сравнителни проучвания, както и разбор на наличието на етикетите на 31 продукта в пет категории, закупени от една и съща комерсиална верига в Австрия, Германия и България. Първата инспекция откри, че седем от тестваните артикули са с друго наличие на съставките, изписано върху опаковките за българския и за западните пазари. Органолептичното проучване (вкус, консистенция и др.) посочило избрани разлики в три продукта. Физико-химичният разбор обаче регистрира незначителни отклонения в границите на допустимото. Първичният ценови разбор – въз основата на покупните цени, посочил, че 16 от изследваните 31 продукта са по-скъпи в България.
Анонимните марки

При оповестяването на резултатите от първата инспекция от земеделско министерството отхвърлиха да оповестят марките и производителите на проверяваните артикули. " Капитал " изиска в допълнение тези данни по Закона за достъп до информация и получи формален отвод от Агенцията по сигурност на храните. В писмото си до редакцията изпълнителният шеф на организацията доктор Дамян Илиев се базира на текстове от Закона за храните, съгласно които " при осъществяване на своите отговорности способените органи са длъжни да пазят в загадка научаваните от тях обстоятелства и условия, които имат конфиденциален темперамент или съставляват загадка, за отбрана ползите на физическите и юридическите лица ". В случай на настъпване на вреди от предостяване на информацията производители, дистрибутори и търговци биха могли да предявят искове по Закона за отговорностите и договорите.
" Капитал " апелира отхвърли за даване на достъп до информация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР