От 9 май в РЗИ-Варна ще се извършват имунизации срещу

...
От 9 май в РЗИ-Варна ще се извършват имунизации срещу
Коментари Харесай

Имунизират безплатно бременни срещу коклюш

От 9 май в РЗИ-Варна ще се правят имунизации против коклюш по избор на бременни дами с документиран интервал на бременността сред 27 и 36 гестационна седмица в това число. Това осведомят от здравната ревизия.

Имунизацията против коклюш е еднократна, целесъобразна и безвъзмездна и се прави с комбинирана ваксина против дифтерия, тетанус и коклюш с понижено антигенно наличие. Ще бъдат обхванати искащите лица в посочения интервал на бременността, без значение от здравноосигурителния им статус (ваксина ще се слага и на лица, които не са здравноосигурени).

Ваксините ще се слагат в имунизационния кабинет на РЗИ-Варна на ул. „ Брегалница “ № 3, ниско тяло, с работно време от 8,30 ч. до 12,00 ч. При визитата се изисква показване на документ за идентичност и медицински документ, публикуван от общопрактикуващ доктор или доктор експерт по акушерство и гинекология, удостоверяващ интервала на бременността.

Имунизациите са част от краткотрайните противоепидемични ограничения по отношение на епидемиологичното разпространяване на коклюш в страната. Те ще са в действие от 9 май до 31 юли. Съгласно заповедта на здравния министър, всички общопрактикуващи лекари би трябвало да създадат обзор на имунизационния статус на децата от пациентския си лист, подлежащи на имунизация и реимунизация против коклюш, и да подхващат дейности за своевременното им ваксиниране при постигане на съответната възраст и без голословно отсрочване.

Разяснено е и по какъв начин ще се работи при вписване на случай на коклюш в проведен детски и училищен колектив. В такива случаи ще се ускоряват ограниченията по проветряване, влажно разчистване и стерилизация на повърхности и под, във всяко санитарно помещение, както и в тоалетните за всички деца и за личния състав ще би трябвало да се обезпечат задоволително количества течен сапун, подобаващи биоциди за стерилизация на ръце и салфетки за еднократна приложимост за подсушаване на ръцете.

При случай на коклюш ще се организира ежедневна инспекция на деца и възпитаници за съществуване на клинични признаци за заразна болест, включващи съществуване на хрема, кашлица, обрив и други, като детето/ученикът с проявени признаци не се позволява в или се отстранява от детския/ученическия колектив. Посещение е допустимо след даване на медицински документ от доктор, че детето, надлежно ученикът не е заразно болен.

Заповедта на здравния министър за въвеждане на краткотрайни противоепидемични ограничения в страната ще откриете.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР