От 80 до 570 млн. долара - толкова е нараснала

...
От 80 до 570 млн. долара - толкова е нараснала
Коментари Харесай

Нова инвестиция оцени българската Payhawk на 570 млн. долара

От 80 до 570 млн. $ - толкоз е повишена оценката на българската финтех компания Payhawk единствено за седем месеца. През април тя притегли финансиране за 32 млн. лева - най-голямата инвестиция на този стадий на българската предприемаческа сцена в така наречен рунд А. През ноември младото сдружение (основано през 2018 г.), което издава корпоративни дебитни карти в композиция с платформа за ръководство на разноски в над 30 страни, усъвършенства " върха си ". То съумя да набере 193 млн. лева (112 млн. долара) в рунд Б при оценка 980 млн. лева (570 млн. долара). При такива темпове на развиване Payhawk има късмет да се трансформира в първия български еднорог (т.е. стартъп с оценка над 1 милиарда долара). Привлечената инвестиция е втората по величина за B2B компания в района на Централна и Източна Европа след румънската UiPath.
Новият вложител
Водещ вложител с към половината от сумата в новия рунд е американският фонд Greenoaks, прочут с вложенията си в редица други финтех компании като Robinhood, Stripe, Checkout.com, както и Deliveroo и други Не е ясно какъв дял в Payhawk получава основаната в Сан Франциско компания (около 8-9% по неофициални данни), само че при предходни сходни вложения фондът последователно усилва присъединяване си във финансираните сдружения. Одобрението от подобен вложител е доста добър сигнал и за бъдещето на Payhawk и може да притегли и други вложители след време. Основаният от Нийл Мехта фонд е единствено на девет години, само че за това малко време съумя да направи няколко доста сполучливи капиталовложения. Според Financial Times годишната възвръщаемост на Greenoaks e 51% след таксите от 2012 година до края на предходната година (по данни от вътрешна презентация), до момента в който междинната за сходни фондове е 15.9%, по данни на Cambridge Associates. Компанията страни от медиите, а през годините поддържа връзки и с колоса SoftBank, който е вложил в доста от подкрепените от Greenoaks компании. За разлика от други VC фондове, новият акционер в Payhawk постоянно не излиза от вложенията си и след борсовото им листване. Пример са Deliveroo и Robinhood - в първата делът на Greenoaks скочи от 70 млн. $ до 570 млн. $ след борсовия дебют през тази година.
Основателят на Greenoaks Нийл Мехта
Greenoaks не е бил единственият прочут фонд, с който от Payhawk са общували. " В процеса на диалози с вложители получихме няколко оферти, в това число и вложители като Тiger Global, само че взехме решение, че Greenoaks е верният сътрудник за нас на стадия, в който сме. Те имат добър опит с световни финтех компании като Stripe, Robinhood, Checkout.com, което беше доста значимо за нас ", съобщи пред " Капитал " съоснователят на българското сдружение Христо Борисов.

В настоящия рунд се включват и два други досегашни вложителя в Payhawk - американският QED Investors, където ръководещ сътрудник е Найджъл Морис, съосновател на Capital One. Той водеше финансирането напролет. Третият участник е основаният в Берлин фонд Earlybird Venture Capital, който преди към 18 месеца вложи 2 млн. евро в бизнеса, а участваше и в предходния рунд. Първите подкрепили Payhawk при основаването на компанията през 2018 година бяха българският фонд Eleven, както и бизнес ангели като двама от съоснователите на " Телерик " и " Телерик академия " - Васил Терзиев и Светозар Георгиев, Неделчо Спасов и Станимир Василев от " Изи асет мениджмънт " и други
Реклама Ястребът на заплащанията
Създадената от двама някогашни чиновници на " Телерик " - Христо Борисов и Бойко Караджов, Payhawk предлага финансова платформа на дребни и междинни компании, посредством която те елементарно могат да ръководят и наблюдават целия разходен развой: от издаването на корпоративни карти, през автоматизираното осчетоводяване на разноски до генериране на доклади в действително време. Компанията предлага карти в партньорство с Visa, а посредством софтуерната й система чиновниците бързо могат да сканират касови бележки и други отчетни документи. Така мениджърите безпроблемно наблюдават отчетността.

През последната година Payhawk вкара и 3% cashback стратегия за всички заплащания през корпоративните си карти, както и безвъзмездни преводи за клиентите си в евро и паунд, както и поддръжка на Apple Pay и Гугъл Pay в 30 страни. Според компанията след предходната инвестиция размерът на транзакциите през платформата е повишен с 663% и продължава да пораства. Сред клиентите й е люксембургският транспортьор LuxAir и немският дистрибутор на автомобилни елементи ATU.

" Виждаме доста добра опция на пазара. Успяхме да разработим доста конкурентен артикул за негативно време и противоположната връзка от пазара е доста положителна. Решихме, че инвестицията сега ще ни разреши да използваме това преимущество и да стъпим на 3 континента ", съобщи пред " Капитал " Христо Борисов. Според него в кратковременен проект задачата е да бъдат отворени офиси в Париж, Амстердам и Ню Йорк, а по-късно и Сидни и Сингапур. В момента компанията има офиси в София, Берлин, Лондон и Барселона, в които работят към 70 души. " С тази инвестиция планираме да разтеглим екипа ни в световен мащаб до малко над 200 души ", добавя Борисов.

Според Патрик Бакхаус, сътрудник в Greenoaks, изборът на Payhawk от страна на фонда се дължи на бързия напредък на бизнеса и световната потребителска база. " Управлението на корпоративни разноски е измежду най-неприятните елементи от ръководството на една компания. Традиционното банкиране и системи изискват забележителен ръчен труд, който лишава време на чиновниците и основава забележителна опция за неточности ", съобщи Бакхаус в формалното известие за инвестицията.
Реклама
Сред новите артикули, които Payhawk планува да пусне на пазара, са кредитна карта през първото тримесечие на 2022 година, както и евтини интернационалните преводи като опция на SWIFT заплащания.
Акция " Наемаме "
В България компанията работи през сдружението " Пейхоук ", еднолична благосъстоятелност на английското Payhawk Limited. Служителите тук са към 40, като от София екипът създава софтуерния артикул и тактиката на компанията. За да форсира разработките, задачата на компанията е да наеме 60 нови инженери в България, като има най-малко 10 отворени позиции за експерти и сега. " Най-важната идната стъпка е да продължим да привличаме 1% от гения в България. Целта ни е да имаме доста по-малък екип от съперниците, само че доста по-ефективен. Всичко друго е функционалност от това, в случай че успеем с привличането на мощни фрагменти, ще е доста мъчно да създадем неточност в толкоз огромен пазар ", сигурен е Борисов. Приходите на българското сдружение за 2020 година са 1.2 млн. лева при загуба 2 млн. лева

Според съоснователя на Payhawk България е най-големият и най-стратегически значим офис за компанията. " Тук сме всички като създатели, 100% от дейностите, свързани с разработка на продукта, тактика, финанси, администрация и така нататък ", споделя той. Офисите в чужбина се концентрират главно върху продажби и реклама, както и за привличане на експерти, които са сложни за намиране в България. " Например шеф човешки запаси е Мерита Рамадани, която е българка, основана в Лондон, и дава отговор за световната ни тактика за привличане и насърчаване на гений в Payhawk ", добавя Борисов.

От образците на сходни на Payhawk компании занапред ще са нужни още нови вложения в стартъпа, които да подкрепят разрастването му. А за какво не и борсов дебют след време?
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Инвестиции 3 Инфраструктура 1 Енергетика 2 Политика 3 Свят 1 Политика 2 Свят 3 Инфраструктура Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР