От 8 декември 2023 г. в Европейския съюз влязоха в

...
От 8 декември 2023 г. в Европейския съюз влязоха в
Коментари Харесай

В сила са нови изисквания за етикетиране на вината

От 8 декември 2023 година в Европейския съюз влязоха в действие нови правила за етикетиране на съставките и питателните стойности на виното и ароматизираните лозаро-винарски артикули. Допълнителната информация, предоставена на етикетите, ще даде опция на потребителите да създадат по-информиран избор, оповестяват от Европейската комисия (ЕК).

Новите правила ще се ползват за всички виновност и лозаро-винарски артикули, получени от годишна продукция 2024 година, до момента в който всички виновност, създадени преди 8 декември 2023 година, ще продължат да бъдат освободени от новите правила до привършване на запасите.

Операторите ще имат избор да посочат листата на съставките и оповестяването на хранителната стойност върху физическия етикет на виното или посредством особено електронно средство, като да вземем за пример QR код. Алергенните субстанции ще продължат да бъдат представяни на физическия етикет, какъвто ще бъде казусът в този момент за енергийната стойност. Информацията, предоставяна онлайн, следва да бъде толкоз ясно забележима и налична за потребителите, колкото информацията, предоставена на физическия етикет.

Думата “съставки ” следва да бъде елементарно разпозната от потребителите върху етикета и да не се бърка с други електронни средства, съдържащи маркетингови известия. Въпреки че разпоредбите бяха избрани през 2021 година и бяха издадени по-подробни правила преди месеци, Комисията неотдавна разгласява набор от въпроси и отговори, които да насочват операторите и страните членки при използването на новите правила. Националните органи ще дават отговор за използването на новите правила.

Това ще покрие съществуващата разлика сред виното и всички други хранителни артикули, от които от доста години се изисква да дават такава информация. Виното беше освободено до момента, както и другите алкохолни питиета, от задължението за даване на информация в листата на съставките и оповестяването на хранителната стойност.

В новите етикети на виното потребителите ще могат да намерят най-малко следната информация за всички виновност, продавани в Европейски Съюз:

обозначението на категорията лозаро-винарски продукт;

термина “защитено название за генезис ” (ЗНП) или “защитено географско напътствие ” (ЗГУ) и неговото название за виновност, регистрирани като географски указания;

действителното алкохолно наличие по обем;

произхода;

името на бутилиращото дружество или името на производителя или продавача;

чистото съдържание;

наличието на захар при положение на пенливи вина;

оповестяването на хранителната стойност;

Списък на съставките;

веществата, причиняващи алергии или непоносимост;

минималната продължителност за лозаро-винарските артикули, които са минали през обработка за деалкохолизация.

Тази изчерпателна информация ще подсигурява на потребителите оптималната бистрота при избора и закупуването на вино.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР