От 7 октомври насам повече от 10 деца на ден

...
От 7 октомври насам повече от 10 деца на ден
Коментари Харесай

Жестокост: Повече от 10 деца губят краката си в Газа всеки ден

От 7 октомври насам повече от 10 деца дневно в Газа са изгубили единия или двата си крайници, като доста от тях са били ампутирани без анестезия, заяви благотворителна организация в неделя, наблягайки тежката филантропична обстановка в палестинския анклав след повече от три месеца израелски бомбардировки.

В изказване, позоваващо се на статистически данни на Организация на обединените нации, шефът на " Спасете децата " за окупираната палестинска територия Джейсън Лий съобщи, че " страданията на децата в този спор са невъобразими и още повече, че са ненужни и изцяло предотвратими ".

" Убийството и осакатяването на деца се осъжда като тежко нарушаване против децата и причинителите би трябвало да бъдат подведени под отговорност ", сподели той.

От " Спасете децата " се базират на коментарите на представителя на УНИЦЕФ Джеймс Елдър, който след завръщането си от Газа съобщи на 19 декември, че към 1000 деца са изгубили единия или двата си крайници от 7 октомври, когато " Хамас " стартира офанзивата си против Израел и избухна войната.

Благотворителната организация се базира и на изказване на Световната здравна организация, съгласно което доста от тези интервенции на деца са били осъществени без анестезия, поради сериозния дефицит на медицински консумативи и артикули от първа нужда в Газа.

Лий съобщи, че е виждал " изцяло претрупани лекари и медицински сестри ", когато са докарани деца с рани от гърмеж.

" Влиянието на това да видиш деца с толкоз мощна болежка и да не разполагаш с оборудването, медикаментите, с цел да ги лекуваш или да облекчиш болката, е прекомерно огромно даже за опитни експерти ", сподели той.

Според благотворителната организация вероятността децата да умрат от взривни пострадвания е съвсем седем пъти по-голяма от тази при възрастните, защото те са по-уязвими и чувствителни към пострадвания.

" Черепите им към момента не са изцяло завършени, а недоразвитите им мускули оферират по-малка отбрана, тъй че гърмежът е по-вероятно да раздра органите в корема им, даже когато няма забележими вреди ", споделя Лий и приканва за " дефинитивно преустановяване на огъня ", с цел да се разреши притокът на филантропична помощ и медикаменти.

Израелските сили за защита (IDF) нееднократно са заявявали, че не целят цивилни жертви и че " Хамас " употребява гражданска инфраструктура, в това число лечебни заведения, като щит за офанзивите си против Израел.

Най-малко 22 835 палестинци са били убити и 58 416 други са били ранени в Газа от 7 октомври насам , заяви в неделя палестинското министерство на опазването на здравето в Газа, ръководено от Хамас.

CNN не е в положение да ревизира без значение цифрите, оповестени от министерството, прецизират от медията.

Според Агенцията на Организация на обединените нации за помощи и организация на работата съвсем 90 % от повече от 2 млн. души население на Газа са били наложително разселени заради войната на Израел против " Хамас ".

" Смъртоносен цикъл "

Агенцията на Организация на обединените нации за децата също предизвести за тройна опасност за децата в Газа - освен заплахата от вилнеещия спор, само че и от недохранване и заболявания.

Случаите на диария при деца под 5-годишна възраст са се нараснали с към 2000% спрямо интервала преди войната, заяви УНИЦЕФ.

" Значителното нарастване на случаите за толкоз къс интервал от време е сериозна индикация, че здравето на децата в линията Газа бързо се утежнява ", обявиха от организацията.

Според нея 90 % от децата на възраст под 2 години към този момент са подложени на " тежка хранителна беднотия " - спрямо 80 % единствено две седмици по-рано.

" Когато се комбинират и не се лекуват, недохранването и заболяванията основават гибелен цикъл " , предизвести УНИЦЕФ и добави, че разселените фамилии са изправени пред неприятни хигиенични условия без достъп до безвредна вода или тръбопровод.

Мартин Грифитс, основният чиновник на Организация на обединените нации за незабавна помощ, предизвести предишния петък, че гладът е " зад ъгъла " , защото хората в Газа са изправени пред " най-високите равнища на продоволствена неустановеност, регистрирани в миналото ".

Разгръща се здравна злополука, защото канализацията прелива и инфекциозните заболявания се популяризират в пренаселените приюти - сподели Грифитс в отчета, оповестен от Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси.

Около 180 палестински дами " раждат всекидневно в този безпорядък ", добавя той.

" Газа просто е станала необитаема. Хората в нея са очевидци на ежедневни закани за самото им битие, до момента в който светът ги следи ", сподели Грифитс.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР