От 68 училища в област Русе едва 6 до този

...
От 68 училища в област Русе едва 6 до този
Коментари Харесай

От 68 училища само 6 изпращат деца на летен лагер по програма Отново заедно в Русе

От 68 учебни заведения в област Русе едвам 6 до този миг ще изпратят възпитаниците си на летен лагер по Националната стратегия " Отново дружно ". Причините са сложни – педагогическите препоръки са се затруднили в определянето на критерии при избора на деца, а въпреки това – учителите всеобщо са излезли в заплатен отпуск.

Много родители с подготвеност биха пуснали децата си на безвъзмезден летен лагер. Диана Иванова има наследник, който ще бъде в 10. клас и е изявил предпочитание да се включи в програмата. Но от гимназията, в която учи, към момента няма предложение за това.

" До момента нямаме никаква информация от нашата гимназия ще има ли или няма да има подобен лагер и какви са аргументите, никой не ни е споделил, както и не са ни известни критериите ", съобщи родителят Диана Иванова.

Оказва се, че множеството образователни заведения в региона не са подготвени да се включат в първия стадий на Националната стратегия. От гимназията по европейски езици считат, че тя е потребна, само че е оповестена късно, откакто учителите са си възнамерявали летния отпуск. Проблем се оказал и методът, по който би трябвало да изберат кои възпитаници да заминат.

" Ние сме с 1 300 възпитаници и е сложна организацията за подобен тип учебно заведение, в което би трябвало да са доста групите, доста да са учителите, които да са доброволци, несъмнено да заведат деца. Отчитам и фактора, че учителите са преуморени от работа с деца, те също имат потребност от отделяне и не инцидентно това е техният летен заплатен годишен отпуск. Проблем е и синхронизирането на фамилните задължения на децата с тези на учителите ", добави Добромира Николова, шеф на гимназията по европейски езици.

От Регионалното ръководство на образованието споделиха, че до края на първия стадий на програмата, който е до 31 юли, чакат да се включат още учебни заведения.

" Вторият стадий на програмата ще стартира от 1 август до 1 септември и ще продължи до окончателното привършване на средствата. Ние считаме, че при нас този интерес ще продължи и през втория стадий, даже и през времето, през което ще има спомагателни средства, които ще би трябвало да се усвоят ", сподели още Росица Георгиева, шеф на РУО – Русе.

На 31 юли първи от региона отпътуват на летен лагер край морето възпитаниците на русенското главно учебно заведение " Никола Обретенов ". За Националната стратегия " Отново дружно " са заделени 15 милиона лв. от държавния бюджет, които ще стигнат за шестдневна отмора на 30 000 възпитаници и съпътстващите ги педагогичен експерти.

Автор: Венета Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР