От 60 до 500 лв. броят близки на пациенти у

...
От 60 до 500 лв. броят близки на пациенти у
Коментари Харесай

Броим от 60 до 500 лв. за банка кръв на черно

От 60 до 500 лева броят близки на пациенти у нас за банка кръв на черно, а бизнесът на мургавите търговци процъфтява, тъй като доброволните кръводарители се топят, до момента в който потребностите от кръвни артикули на лечебните заведения порастват. Тревожната картина обрисува зам.-председателят на Областния съвет на БЧК-Варна доктор Петър Радушев на кръгла маса по проблемите на кръводаряването.

Участие във форума взеха специалисти от БЧК, община Варна, Районния център по трансфузионна хематология /РЦТХ/, регионалната администрация, синдикатите и Варненската и Великопреславска митрополия. Годишно България се нуждае от към 170 000 кръводарители, а действително те са до 150 000, като едвам 20% от тях вършат това непринудено и безплатно, стана ясно на полемиката.

„Дневно имаме към 60 кръводарители, а с цел да работим умерено и да няма недостиг са нужни 100“, изясни доктор Жанина Йорданова, шеф на РЦТХ, който обслужва областите Варна, Добрич, Шумен, Силистра и Търговище.

Според доктор Йорданова изнесените акции в предприятията не са изключително известни измежду работодателите поради двата дни отпуск, които по закон се поставят на всеки кръводарител.

Критичното състояние може да се преодолее посредством дейна акция на необятен кръг от институции и посредством бонуси, единомислещи бяха специалистите. От БЧК предложиха доброволните кръводарители да бъдат освободени от здравни вноски за интервал от 3 до 6 месеца.

Това няма да се отрази тежко на бюджета на НЗОК, само че ще бъде тласък за чиновниците и за работодателите, разясни ръководителят на Оценка за съвместимост на БЧК-Варна Илия Раев. Той прикани стотиците неправителствени организации да поддържат концепцията за промотиране на безвъзмездното кръводаряване като здравословен и животоспасяващ акт. Църквата също одобри да се причисли.

„С благословията на митрополит Йоан би било добре на служби от амвона да призоваваме миряните да изпълнят християнския си дълг и да дарят кръв“, уточни отец Ясен.

Информационни акции измежду младежите и привличането на родни звезди към идеята бяха измежду концепциите, разисквани на кръглата маса. Във Варна към този момент има сполучлива процедура с акцията „Дари кръв – вземи билет“, посредством която доброволните донори се снабдяват с безвъзмездни предложения за визити на културни събития.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР