От 6 години насам за първи път през 2018 година

...
От 6 години насам за първи път през 2018 година
Коментари Харесай

Армията ни се увеличава - повече постъпват, по-малко напускат

От 6 години насам за първи път през 2018 година броят на постъпващите военнослужещи надвишава броя на напускащите. Общият некомплект на персоналния състав към този момент се резервира в границите на 15-20%, само че към този момент се регистрира понижаване на некомплекта при сержантския състав след преназначаване на бойци, приключили обучителни курсове. През 2012 година, да вземем за пример, 1503 военнослужещи са свалили униформата, като на техните места са постъпили едвам 176 младежи. Две години по-късно - през 2014-а броят на напускащите доближава 1707 при единствено 221 постъпващи на военна работа, оповестяват от МО.

През 2018 година заплатите на военнослужещите бяха увеличени приблизително с 10%, като с толкоз ще бъдат увеличени и от 1 януари 2019 година Повишението на приходите ще стане по нов, по-справедлив модел - съгласно натовареността и отговорностите на хората.

За първи път от 28 години бяха обезпечени средства за ремонт на танковете Т-72 - 11 млн. лева, както и 30 млн. лева за строителство и ремонт на сграден фонд и инфраструктура на военните формирования на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, на Стационарната информационна и осведомителна система и Военно-географската работа. 10 млн. лева бяха обезпечени за потребностите на Военномедицинската академия и 2 млн. лева за военния санаториум в Поморие.

Правителството гласоподава и съществени средства за възобновяване и поддържане на летателната валидност на бойните самолети Су-25 и МиГ-29 - надлежно 82 милиона лв. и 71,6 милиона лв., както и за ремонт на хеликоптерите " Кугар ", " Ми-17 ", " Бел " и на самолетите " Спартан ", " Пилатус ", " Л-39 ".

През 2018 година положението на комерсиалните сдружения на Министерството на защитата бележи наклонност към стабилизиране. Положителен финансов резултат регистрират седем търговски сдружения, измежду които са: " Интендантско обслужване " ЕАД, " Снабдяване и търговия - МО " ЕООД и " МОБА " ЕООД. Увеличава се размерът на облагата на ТЕРЕМ Холдинг ЕАД, " Интендантско обслужване " ЕАД и ДКЦ " Св. Георги " ЕООД, Хасково.

В ход е нова жилищна стратегия на Министерството на защитата. След ремонт ще бъдат предоставени за прилагане ведомствени жилища в разнообразни региони на страната. Само в София ще бъдат актуализирани близо 110 жилището, които ще бъдат предоставени на безквартирни военнослужещи.

Стартира и план за обезпечаване на модерна екипировка за българския боец като обособени съставни елементи към този момент се тестват в Сухопътните войски.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР