От 6-дневна работна седмица по 12 часа във фабриките преди

...
От 6-дневна работна седмица по 12 часа във фабриките преди
Коментари Харесай

До няколко години България минава на 4-дневна работна седмица

От 6-дневна работна седмица по 12 часа във фабриките преди по-малко от век, светът върви към все по-интелектуален труд и налагането на 4-дневна работна седмица.

Ситуацията на пазара на труда доста се промени през последните години. Демографската рецесия, културната смяна, обществените медии, дефицитът на работна ръка са фактори, с които не могат да не се преценяват и работодатели, и чиновници.

Това разяснява пред БНР експертът по човешки запаси Георги Първанов, който е част от УС на Българската конфедерация по заетостта.

Той означи, че към момента има страни – в Африка и в Азия, където работната седмица е 6-дневна. В същото време към този момент има страни, в които се опитва с 3-дневна работна седмица.

Според Първанов, у нас ще се работи 4 дни в седмицата още преди 2030 година.

При поколението Х вече не е проблем да се сменя работата. При Yи Z няма към този момент принадлежност към службата, в офиса се стои колкото се може по-малко. Нужна е социална кауза да възпламени и да мотивира служителите. Търси се повече баланс сред работа и персонално време, обръща се внимание на опцията за отдалечена работа.

За по-младите чиновници от голяма важност е обучението, кариерното развиване, придобивките и бонусите, които работодателят предлага.

" Трябва да се подготвим за пазар на труда, на който ще съжителстваме и работим един до друг с сътрудници от разнообразни националности – добави Първанов. – Синдикатите и отсега нататък ще имат своето място. След тристранките към този момент можем да приказваме и за четиристранки, имайки поради организациите за асортимент на фрагменти. "

По думите ми, хората с увреждания, в предпенсия и даже след пенсиониране са добър запас, който при недостига на фрагменти може да се употребява.

Работодателите не трябва да не помнят, че хората са най-ценният им капитал.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР