От 50-те страни, които са провели или провеждат избори през

...
От 50-те страни, които са провели или провеждат избори през
Коментари Харесай

Избори в Индонезия 2024 г.: Какво искат местните

О т 50-те страни, които са провели или организират избори през 2024 година, никоя няма да има повече хора, които ще отидат до урните в един ден, в сравнение с Индонезия. Настоящият президент изкара своя втория мандат и няма право да се кандидатира, оставяйки на индонезийците три благоприятни условия за избор. 

Това споделя кореспондентът на Voice of America (VOA), Ахадиан Утама в своя репортаж от Джакарта, Индонезия. 

Индонезия, четвъртата по население страна в света, се приготвя за президентски избори на 14 февруари 2024 година Трима претенденти ще се борят за президентския пост. 

Първият претендент, 54-годишният Аниес Басведан е закостенял мохамеданин, който за първи път закупи национална популярност, откакто беше определен за губернатор на Джакарта, подсилен от ислямски консервативни групи. 

72-годишният Прабово Субианто е някогашен военачалник който, се кандидатира за трети път. Той се употребява с поддръжката на настоящия президент Джоко Уидодо, необятно прочут като " Джокоуи ".  

Третият претендент, 55-годишният Ганджар Праново, е някогашен губернатор на Централна Ява. Той също идва от ръководещата партия, Индонезийската демократична партия на битката. 

Повече от 204 милиона регистрирани гласоподаватели ще гласоподават за идващия си президент, а 55 % от тях са на възраст под 40 години. Работата и стопанската система са главната им грижа. 

Гласоподавателят Райхан Жафир споделя пред VOA, че желае повече благоприятни условия за работа за младежи, в това число преди малко приключили като него самия. 

„ За мен най-важното е да подобрим икономическите условия, да създадем цените на стоките от първа нужда по-достъпни, с цел да можем да живеем доста по-лесно “, споделя различен гласоподавател.  

По отношение на външната политика тримата претенденти имат разнообразни визии. Що се отнася до разногласията в Южнокитайско море, Ганджар Праново утвърждава краткотрайно съглашение с Китай и подсилване на военноморския потенциал и патрулите на Индонезия. По същия метод Прабово Субианто споделя, че разногласията в Южнокитайско море акцентират нуждата от мощни отбранителни сили, платформи за наблюдаване и спомагателни спътници. Междувременно Аниес Басведан приканва групата народи от Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) да играе по-голяма роля в разрешаването на разногласия, предава VOA.  

„ Интересно е, че в Южнокитайско море нито един от претендентите не беше доста пряк в изправянето си против Китай, мисля, че най-важното е, че Индонезия ще продължи да построява положителни връзки с Китай “, споделя Дина Вишну от консултантска компания за социална политика. 

За да завоюват изборите, претендентите би трябвало да получат 50 % плюс един глас. В противоположен случай първите двама претенденти се насочват към балотаж през юни. В няколко изследвания Праново изпреварва другите двама претенденти, само че към момента не е достигнал 50 %, тъй че президентските избори евентуално ще се проведат в два тура. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР