+ + + + + от 5 Още от същото:

...
Коментари Харесай

Кино: "Скъпи другари!"

+ + + + + от 5 Още от същото: " Студена война "
Заглавието ( " Дорогие товарищи! " ) е с удивителна и филмът (на " Киномания " ) я пази с точност и възторг. На думи всички са приятели, само че равенството е единствено в братските могили. В Русия терорът е неразделен от разбирането за власт - и при Сталин, и след него.

Кончаловски не подминава кръста и виновността на личното си номенклатурно семейство. Филмът стартира със руския химн, с текст, написан от татко му Сергей Михалков и три пъти преработен. Първо е с куплет за Сталин, след това заменен с Ленин, а в най-ново време - с Бог. Оптимистична маршова ария минава като лайтмотив през целия филм, отново по текст на Михалков. В момента на най-висока покруса героите нямат лични думи, запяват: " Другарю, другарю, във труд и във пердах пази Родината своя. "

Кончаловски вади обстоятелствата оттатък думите. В черно-бяло и в съвсем квадратния формат на тогавашните летописи. Половината му сюжет повтаря стенограми от партийните протоколи на градския комитет в Новочеркаск от 1 и 2 юни 1962 година Първият и единствен митинг в Съюз на съветските социалистически републики, разстрелян и след това потулен. Огласен от Солженицин в последния том на " Архипелаг ГУЛаг ", разследван едвам след 1992 година

Героинята е партийна работничка (Юлия Висоцкая) с всички привилегии, която има вяра в Сталин и инструкциите от горната страна. След окървавения площад (преасфалтиран незабавно през нощта) тя би трябвало да избира сред живота на щерка си и инструкциите, които сама е дала на партийно заседание. Съвременна Антигона, разпъната сред човешкия закон и този на партията. Спомнила си, че е жена, щерка и майка, преди да е партиен служащ.

Кончаловски е писал сюжета на " Андрей Рубльов " и е наясно с съветската орис (и душа). Вкарва история с икона, със смазването на един казашки жанр и молитва по време на партийно заседание. Нормалност и благосклонност има единствено в обособения човек, не в Системата. За нея във кино лентата е казано: " На Дон господ няма. Това е въпрос, който би трябвало да се разиска! " С удивителна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР