От 5 до 9 юни 2023 г. в националните морски

...
От 5 до 9 юни 2023 г. в националните морски
Коментари Харесай

Провежда се тактическо учение на флотилия бойни и спомагателни кораби Черно море 2023

От 5 до 9 юни 2023 година в националните морски пространства на Република България се организира тактическото обучение на Флотилия бойни и спомагателни кораби " ЧЕРНО МОРЕ 2023 ", което е част от командно-щабното обучение с войски за действително деяние на Военноморските сили " МОРСКИ ЩИТ 2023 “. Това оповестиха от щаба на Военноморски сили за Varna24.bg.  

Учението се управлява от командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков и има за цел да усъвършенства добитите качества на флотилията за обмисляне, подготовка и осъществяване на тактически дейности в границите на интервенция по морска сигурност, надзор на морските пространства и отбрана на корабоплаването.

Основните задания са рационализиране уменията по използване на общоприети оперативни процедури за образуване на активността на щаба на флотилията за командване и ръководство на подчинените сили при осъществяване на бойни задания, осъществяване на тактически дейности от родовете сили в разнообразни условия на ситуацията, както и взаимоотношението с формирования от състава на Военноморските сили, Военновъздушните сили и Сухопътни войски.

В учението вземат участие командването, щабът и формированията от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, катер от Хидрографска работа, вертолети от морската вертолетна авиобаза, щурмова авиация от Военновъздушните сили, техника и персонален състав от Втора механизирана бригада и Център на подготовка на експерти от Сухопътни войски.

В рамките на учението се организира оценка и узаконяване на базов миночистач " Шквал “ по стандартите на НАТО.

Учението стартира с работа на щабовете по обмисляне и образуване на дейностите на силите на море.

Днес, със снемането на корабите и катерите от непрекъснатите им пунктове за базиране и осъществяване на преход до назначените региони за бойна подготовка, беше обещано начало на идващия стадий.

Тактическото формирование на патрулните сили, в състав от фрегатите " Дръзки “, " Верни “ и " Смели “ и корвета " Бодри “, извършват артилерийски стрелби против въздушен и надводен съперник, отработват тактически дейности по образуване на защитите и отбраните на група кораби при прехода им на море и на котвена стоянка, по тактическо маневриране, както и учения по отбрана на кораба от нуклеарно, химическо, биологическо оръжие и запалителни средства.

Тактическото формирование на противоминните сили, формирано от минен ловджия " Цибър “, базови миночистачи " Шквал “ и " Прибой “ и рейдови миночистачи " Евстати Винаров “ и " Капитан I сан Димитър Паскалев “, организират тактически дейности по битка с минната заплаха, които обгръщат осъществяване на кораби през региони и фарватери, авансово обследвани с хидроакустически станции и подводни управляеми апарати, търсене на дънни и котвени морски мини с корабни тралове, заличаване на откритите мини, както и осъществяване на учения по приемане и предаване на товари на море и оказване на помощ на човек, паднал зад ръб.

Тактическото формирование на спомагателните сили, в което са включени избавителен транспортен съд " Протео “, учебно-спасителен транспортен съд " Капитан I сан Димитър Добрев “, минен заградител " Сириус “ и водолазен катер " Форос “, извършват задания по режисура на морски мини от индивидуален транспортен съд, по търсене и заличаване на дънни неконтактни морски мини, отработват тактически дейности по образуване на защитите и отбраните на група кораби при прехода им на море и на котвена стоянка, организират учения по отбрана на кораба от нуклеарно, химическо, биологическо оръжие и запалителни средства.

Предстоят дни, наситени с бойни извършения и стрелби, в които персоналният състав от флотилията за следващ път ще има опция да удостовери своите познания и професионални умения при осъществяване на поставените задания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР