От 5 до 12 години лишаване от свобода и глоба

...
От 5 до 12 години лишаване от свобода и глоба
Коментари Харесай

На първо четене: Драстично увеличение на наказанията за киберпрестъпления

От 5 до 12 години отнемане от независимост и санкция до 20 хиляди лева заплашва всеки, който е засегнал осведомителна система или компютърна мрежа, част от сериозната инфраструктура на страната. Това плануват признатите на първо четене промени в Наказателния кодекс, съобщи Българска национална телевизия. На пръв прочит предлагането мина със 77 ласа „ за “, без нито един срещу и 20 „ въздържали се “.

За непозволеното потребление на компютърни данни в осведомителна система или сприрането на достъпа до такива данни, в немаловажни случаи се санкционира с отнемане от независимост до 6 години и санкция 10 хил.лева. Ако с действието са породени обилни вреди или са настъпили други тежки последствия, наказването скача до 7 години затвор и санкция до 20 хиляди лв..

Който вкара компютърен вирус в осведомителна система или компютърна мрежа, се санкционира с отнемане от независимост до 7 години и санкция до 5 хиляди лв.. Ако от непозволеното деяние са настъпили обилни вреди или е осъществено наново, наказването е затвор до 9 години и санкция до 20 хиляди лв..

Който непозволено реализира достъп до осведомителна система или елементи от нея, в немаловажни случаи се санкционира с отнемане от независимост до 6 години и с санкция до 3 хиляди лв.. Ако непозволеното деяние е осъществено от две или повече лица, сговорили се авансово за осъществяване на такова действие, наказването е отнемане от независимост до шест години и санкция до пет хиляди лв..

Който вкара компютърен вирус в осведомителна система или компютърна мрежа, се санкционира с отнемане от независимост до седем години и санкция до пет хиляди лв.. Ако от действието са настъпили обилни вреди или е осъществено наново, наказването е отнемане от независимост до девет години и санкция до 20 хиляди лв..
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР