От 40 минути до осем часа дневно асистентска грижа ще

...
От 40 минути до осем часа дневно асистентска грижа ще
Коментари Харесай

Осигуряват до 8 часа асистентска грижа дневно за хора с увреждания

От 40 минути до осем часа на ден асистентска грижа ще бъде обезпечена за деца и пълнолетни лица с увреждания от страната, посредством законите за персоналната помощ и за хората с увреждания. Таванът на нужните часове ще се дефинира от степента на взаимозависимост или на усложнение на съответния човек, записана в неговата самостоятелна оценка на потребностите, оповестява dariknews.bg. Методиката за осъществяване на тази самостоятелна оценка ще бъде подложена на публично разискване.
Оценката ще включва и самокритика, от страна на индивида с увреждане, а съгласно декларираните в самооценката потребности хората ще имат достъп до разнообразни типове финансова поддръжка. Личната помощ посредством помощник ще бъде налична единствено за децата с трайни увреждания и за пълнолетните хора с 90 и повече % на увреждането и право на непозната помощ. Прилагането на самостоятелната оценка стартира от 01.04.19 година
Тя ще се прави по модела на Световната здравна организация, който най-общо включва физическата, интелектуалната и психическата валидност на индивида, опцията му да прави дейности, по отношение на околния свят и желанието му да ги прави. Индивидуалната оценка ще се приготвя от обществените дирекции, а задачата й ще бъде приемането на подробна информация за потребностите на индивида от поддръжка и за това, по какъв начин взе участие в публичния живот. В нея ще се включват три съставния елемент: информация за индивида, попълнена от самия него; констатации на обществения служащ, който води неговия случай; изводи от какво има потребност този човек, в това число финансова помощ, обществени услуги, ориентиране към обучение и претовареност.
По какъв брой часа дневно асистентът ще оказва помощ на съответния човек, ще се дефинира от степента на взаимозависимост на индивида, която варира от първата умерена степен до четвъртата тотална степен. Броят на часовете ще се пресмята по формула, само че оптималният брой не може да надвишава 40 минути дневно за хората от първата степен и осем часа на ден за най-зависимите лица с увреждания. Това лимитиране на часовете ще продължи най-малко до края на 2020 година, а по-късно, политиката по отношение на хората с увреждания ще се поеме от новата Държавна организация за хората с увреждания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР