От 4-ти май влизат в сила промените в Кодекса за

...
От 4-ти май влизат в сила промените в Кодекса за
Коментари Харесай

От 7 май избираме по коя методика да се пенсионираме

От 4-ти май влизат в действие измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, които дават право на хората да избират по коя методика да се пенсионират – по остарялата или по новата. Това разгласи шефът на Дирекция "Пенсии " в Национален осигурителен институт Любомира Язаджиева, съобщи БНР.

Тя посочи, че до края на утрешния ден Национален осигурителен институт ще пусне нова електронна услуга "прогнозен размер на пенсията ". Благодарение на този калкулатор ще се преценя кой е по-благоприятния размер: "НОИ прави всичко допустимо да може към този миг да даде услугата "прогнозен размер на пенсия " на вниманието на своите клиенти, с цел да може те да създадат посредством този артикул, посредством тази електронна услуга, своята преценка, коя методика – остарялата или новата – за пресмятане на самостоятелния коефициент е по-благоприятна за съответното лице ", обясни Любомира Язаджиева.

Бъдещите пенсионери ще могат да подадат заявки по новия ред незабавно след почивните дни – от 7-и май, посочи тя.

"След като законодателните промени, които дават право на избор по коя формула да бъде изчислена и отпусната пенсията на бъдещите пенсионери до края на 2022-ра година, бяха обнародвани на 30 април, от идната седмица поделенията на Национален осигурителен институт в цялата страна стартират да одобряват заявки за разпределяне на пенсия по нов пример. Той съдържа специфичен откъслек, в който се показва желанието за пресмятане по остарялата формула, и се попълня интервалът от трите най-хубави осигурителни години преди 1997-ма година. Дори да не бъде попълнена тази част, при показани документи за тези три години чиновниците на Национален осигурителен институт ще вършат калкулации и по двете формули, и ще дефинират по-изгодния вид ", твърдят от Национален осигурителен институт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР