От 4 години сме базирани в Дубай, съпругата ми е

...
От 4 години сме базирани в Дубай, съпругата ми е
Коментари Харесай

Румен Спецов: Не съм решил дали да влизам в листите или ще остана експерт

" От 4 години сме основани в Дубай, брачната половинка ми е там, част от фамилията ми е там. Съпругата ми има задоволително сериозна работа ", сподели някогашният изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите Румен Спецов пред bTV в отговор на въпрос за произхода на средствата, с които фамилията му е закупило апартамент в Дубай.

Съпругата на досегашния началник на Национална агенция за приходите Румен Спецов е купила апартамент от 120 кв.м. в Дубай за 1,1 млн. лева със заем от дубайска банка. Това се разбра от имуществената му декларация, оповестена от КПКОНПИ. Комисията разгласява имуществени заявления на заемалите висши постове до излизането им от властта през юли 2022.

" Апартаментът е платен въз основата на приходите, които има тя има, с заем. Тя е търговски шеф в огромен арабски холдинг и дава отговор за продажбите на козметична марка за целия район. ", сподели Спецов, а лихвата на която е взет заемът е 1,5%.

Бившият изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите Румен Спецов разгласи от ефира на bTV и че е бил разпитван от прокуратурата по отношение на компанията " Гранекс трейдър ", на която е бил шеф и съсобственик и която има насъбрани отговорности към Национална агенция за приходите, само че по думите на Спецов те са след продажбата. " Да, разпитван съм от прокуратурата и нямам терзания. Тази компания е траяла да съществува и след придобиването ѝ от нов притежател. ", сподели още той.

" Тази компания не е правила нищо неправилно. Имах персонални претекстове за продажбата ѝ ", добави той. В отговор на изказванието на водещия Стоян Георгиев, че е продадена на " сламен човек ", Спецов сподели, " че не са в огромен диапазон персоналните благоприятни условия на човек да ревизира други хора ".

Още предходната година в изявление за " 24 часа " тогавашният шеф Национална агенция за приходите изясни, че във времето, в което той е бил шеф на " Гранекс трейдър " е имало инспекционен отчет на данъчните, който по време на продажбата ѝ не е бил под формата на данъчен акт и че той публично е оспорил установеното от чиновниците на Национална агенция за приходите.

" Гранекс трейдър " се е занимавала с търговия със зърно - там не се дължи Данък добавена стойност и всички налози за платени, сподели още Спецов и посочи, че е бил нападнат от ГЕРБ политически на нарочна конференция, на която са взели участие Кирил Ананиев, Даниел Митов и Томислав Дончев - " дано кажем, че това са неистини ", добави той.

" Предстоят диалози за влизане в листите, нямам персонално решение дали би трябвало да вляза в политиката или да остана специалист ", сподели още Спецов за бъдещите си проекти.

Във връзка с уволнението си като изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите, той разяснява, че всеки финансов министър самичък дефинира своя екип. " Изпълнителният шеф се назначава от Министерски съвет по предложение на министъра на финансите ", изясни Спецов, само че добави, че не е склонен с претекстовете за отстраняването му, а точно, че не се извършва приходната част на бюджета.

" Когато се дефинира един проект или прогноза, това се прави както на базара на предходните години, по този начин и на действителните стопански фактори - рецесии, цени на петрола, инфлация. Национална агенция за приходите не дефинира сама приходите си, а е взаимен развой с Министерство на финансите. МФ получават всекидневно информация за предстоящите доходи и се вършат прогнози за тримесечието и за цялата година. Така че и сегашната министърка и зам.-министъра на финансите са в течение за всички, което се случва откъм приходната част ", сподели Спецов.

" Няма драма в освобождението ми, напълно обикновено е. Но става дума не за труда на един изпълнителен шеф, а за доста хора, които стоят зад него. ", продължи той.

" Четири пъти се промени проекта за приходите. Войната в Украйна промени събитията ", продължи той

" Никога Асен Василев не се е месил в моята работа или да ми е давал инструкции. Той е прагматичен и извънредно интелигентен човек. Заедно с екипа му сме взимали точни решения. ", сподели още Спецов.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР