От 4 г. в мазето на Института за ядрени изследвания

...
От 4 г. в мазето на Института за ядрени изследвания
Коментари Харесай

Апаратура за милиони за лечение на онкоболни събира прах 4 години и бъдещето е за още

От 4 година в мазето на Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика (ИЯИЯЕ) отлежава купеният за над 10 млн. лв. циклотрон. TR-24 е най-мощният циклотрон, който би бил конфигуриран на Балканския полуостров. Предназначението му е да създава изотопи за диагностика и лекуване на онкоболни пациенти.
В изявление за радиохимикът, че опцията му за облъчване с частици сила 18-24 MeV го прави извънредно гъвкава платформа, способна да създава изотопи освен за ПЕТ (позитронно-емсиионна томография) диагностиката, само че също по този начин и за СПЕКТ (SPECT, Single Photon Emission Computed Tomography) диагностиката. Рекордът на циклотрона TR-24 е 44 Кюри флуор-18, създаден за 2 часа. При един най-благоприятен режим на произвеждане, може да се пресметна дали този циклотрон не би могъл да доставя FDG (глюкоза, белязана с радиоактивния изотоп флуор-18 - противоположен сътрудник в ПЕТ-скенери за диагностициране на онкологични състояния) за съвсем всички ПЕТ-скенери на Балканския полуостров.
 

 
(При голям интерес минава представянето на новата инсталация, 2016)
Процедурата за доставка на скъпата инсталация стартира през 2013-та година с оповестяване на социална поръчка, която се оказва несполучлива. Причина за това е, че офертата на единствения участник " Циклотрон Инженеринг " е на стойност 5 980 000 американски $ без Данък добавена стойност – по-висока от разполагаемия в ИЯИЯЕ финансов запас (5 000 долара). Три милиона от тях са дарени от посолството на Съединени американски щати в България в последния работен ден на дипломат Джеймс Уорлик (2012 г.), а другите 2 млн. са подаяние от АЕЦ „ Козлодуй “.
Следва покана към единствения претендент и той смъква цената на 4 711 000 $ без Данък добавена стойност. През септември 2014 година " Циклотрон инженеринг " ООД и ИЯИЯЕ подписват контракт за направа, доставка, монтаж, стартиране в употреба и гаранционно обслужване на циклотрон и съпътстващо спомагателно съоръжение.
 
 

 
(Разтоварването на циклотрона, януари 2016)
Апаратурата е обезпечена година по-късно, а при започване на 2016 година се състоя обилна гала по приемането ѝ.
Две години и осем месеца (август 2018 г.) лиши на Института - комплицирана за планиране и комплицирана за създаване.  
През февруари 2019 година бе подписан контракт с консорциум " БГ Национален циклотронен център ". Водещ участник в него е в съдружничество с българската компания " Сиела Норма " АД.
Срокът за планиране е 173 календарни дни – т.е., завършва към септември месец 2019-та. Авторският контрол, чийто период е годен за интервала на строителство, е 785 календарни дни – към 2 години и 2 месеца.
С убеждението, че няма метод планът до момента (края на септември месец 2020-та) да не е направен и защото изтече прекалено дълго време, откогато мощният и безценен циклотрон е доставен в България, само че до момента не е приключил работа за " пет пари ", насочи въпроси към управлението на ИЯИЯЕ по Закона за достъп до социална информация.   
 
 

 
(Официалните лица в очакване на скъпата техника)
Информацията, която получи в отговор, въобще не е обнадеждаваща, меко казано. Всъщност е много притеснителна поради темповете, с които се върви към стартирането на жизненоважната за нуждаещите се българи инсталация. Така че какъв брой още ще " цикли " мощният ни отлежаващ циклотрон, който би могъл да зарежда с изотопи освен България, а и няколко страни в близост, остава неразбираемо.      
Ето и отправените въпроси към доцент доктор Лъчезар Георгиев – шеф на ИЯИЯЕ при Българска академия на науките, и респ. получените отговори:
 

 
(Доц. доктор Лъчезар Георгиев)
Въпрос: Според подписания на 6.02.2019 година контракт сред ИЯИЯЕ и обединяване " БГ Национален цикпотронен център " по социална поръчка с предмет " Изработване на капиталов план: " Циклотронна лаборатория " Национален циклотронен център “ на етапи: абстрактен, механически и работен план: ", срокът на неговото осъществяване е 173 календарни дни и е изминал от дълго време. Възложеният план подготвен ли е и предаден ли е на подопечната Ви научна институция?
Отговор: Поради закъснение от страна на Изпълнителя, до този миг на Възложителя не е предаден приключен капиталов план.
Въпрос: Ако отговорът е позитивен - по кое време е предаден и какво съставлява? А в случай че отговорът е негативен - каква е повода за закъснението?
Отговор: Причината за закъснението са непредвидени от Изпълнителя компликации при упражняването на контролираните специалности " Архитект " и " Инженер " в капиталовото планиране на територията на страната от задгранични лица проектанти, които би трябвало да дават отговор на условията на националното законодателство.
Въпрос: Количествено-стойностната сметка какво демонстрира - какъв брой ще коства построяването на центъра?
Отговор: Поради липса на приключен капиталов план не може да бъде посочена крайната сума за построяването на Циклотронния център.
Въпрос: Според Плана за деяние в осъществяването на Националната стратегия за развиване 2019-2020 година е вписано целево финансиране на стойност 2 млн. лева за създаване на постройката за разполагане на Циклотрон. Средствата налични ли са и ще бъдат ли задоволителни за задачата?
Отговор: Осигурените до момента от страната средства са налични. В тези средства не се включват упоменатите от Вас 2 млн. лева, за 2019-2020 година, каквито не са получавани от Института.
Въпрос: Защо към момента не е оповестена поръчката за строителство на Циклотронния център?

Отговор: Обществената поръчка за строителството на Циклотронния център не е оповестена заради неналичието на приключен капиталов план, който е причина за приемане на позволение за градеж.
Въпрос: Договорът за доставката на Циклотрон ТR-24 е подписан през 2014 година, доставката му е реалност при започване на 2016 година Защо е това голямо закъснение за въвеждане в употреба на тази витално нужна за нашите съграждани инсталация и какви компликации срещате в реализацията на този план?
Отговор: Трудностите в реализацията на този план се дължат на справедливи аргументи, свързани с провеждането и осъществяването на публичните поръчки, както и нужните софтуерни периоди, свързани с администрирането на капиталовия развой, както и отсъствието на опит в проектирането и построяването на този тип уреди от страна на евентуалните реализатори, проектанти и строители в страната.
Въпрос : Кой носи главната виновност за това тя да е толкоз надалеч от действителното ѝ прилагане? “
Отговор : Въпросът не касае социална информация, основана и съхранявана в ИЯИЯЕ-БАН.
Въпрос: Гаранционният период на апаратурата е 32 месеца от подписването на приемо-предавателния протокол с доставчика. Срокът от дълго време е изминал, съдбовно ли е това и има ли алтернатива да се задейства гаранционният период?
Отговор: Срокът на гаранционно обслужване, както за всички артикули на пазара, стартира да тече от момента на придобиване на движимостта. При нужда от продължаващо фирмено сервизно обслужване нормална процедура за този тип уреди е да се подписва контракт за сервизно обслужване с оторизиран от производителя представител. Възможно е и сервизно обслужване по поръчка и при нужда, според от съответните потребности на притежателя. В това отношение няма основна разлика сред другите типове съоръжение, употребявано както за проучвателен цели, по този начин и в промишлеността.
Въпрос: Ако отговорът е позитивен, кой би трябвало да извърши дейностите в гаранция в случай, че компанията снабдител " Циклотрон Инженеринг " ООД е с нов притежател и той надали има отношение към тази остаряла договорка?
Отговор: По света работят десетки ускорители от същата марка, които нямат проблем с обезпечаване на сервизно обслужване. Смяната на притежателя няма отношение към отговорностите по контракта, които не престават да обвързват Изпълнителя.
Въпрос: Къде ще бъде издигнат Циклотронният център и каква е спецификата на бъдещото строителство?

Отговор: Циклотронният център ще бъде издигнат на територията на Научен комплекс 2 на Българската академия на науките, град София, бул. " Цариградско шосе “ № 72. Информация за спецификата на бъдещото строителство е оповестена в Профила на купувача на ИЯИЯЕ-БАН, на адрес: www.inme.bas.bg, Профил на купувача, Публикувани процедури 2018 година, Документация на публичната поръчка, част " Технически спецификации “.
 
 

 
 
Въпрос: Група учени от ИЯИЯЕ предложиха той да се обособи като независимо звено към Института. Така ли ще бъде и въобще по какъв начин е планувано да работи като конструкция?
Отговор: Не ни е известна нито групата учени, нито нейната самодейност. Циклотронният център ще действа като национална лаборатория към ИЯИЯЕ-БАН.
Въпрос: Има ли риск съгласно Вас инсталация за над 10 млн. лв., предопределена за лекуване на онкоболни, да остане неизползвана?
Отговор : Рискове от закъснение по справедливи аргументи съществуват за всеки капиталов план.
Въпрос: Кога за последно страната ни е вложила в нова инфраструктура за проучвания в региона на нуклеарната физика?
Отговор: Не са ни известни вложения в нова инфраструктура в страната в последните десетилетия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР