От 4 април варненската галерия Ларго“ ще бъде домакин на

...
От 4 април варненската галерия Ларго“ ще бъде домакин на
Коментари Харесай

Варненската галерия „Ларго“ представя „Настроения“ - изложба живопис на Николай Янакиев

От 4 април варненската изложба „ Ларго “ ще бъде хазаин на независима галерия на знаковия български художник Николай Янакиев.

Експозицията се назовава „ Настроения “ и показва 22 живописни платна, основани в последните няколко години.

Изложбата ще се открие с вернисаж на 4 април (четвъртък)от 17:00 до 20:00 часа в салона на галерията на ул. " Хан Крум " 8. Експозицията ще остане до 24 април.

Николай Янакиев не е създател, който има потребност да бъде представян.

С изкуството си той си е извоювал място измежду най- одобрените и най- известните имена на актуалната образна сцена. Лауреат на голям брой национални и интернационалните награди, негови произведения са владеене на частни и държавни сбирки по целия свят. Николай е първият български художник, продал своя творба в международно известната аукционна къща Кристис, показват от галерията.

Твори в региона на живописта и неговите картини се характеризират като „ нереални “, „ експресивни “, „ импресионистични “, „ фовистични “, само че и доста поетични, с детайли на загатнат натурализъм. Янакиев се потвърждава през годините като художник с безподобен и различим жанр, с извънредно цветоусещане и с безукорен нюх за комбинация.

В актуалната експозиция ще се насладим на извънредно цветните и жизнеутвърждаващи истории, разказани в платната. Самият художник споделя, че в последните години множеството от картините му съставляват мислени светове, където единствено загатнатата форма припомня за действителността. Всяка от творбите на Николай като че ли е една игра, опит с един доминиращ цвят. Това изключително проличава в цикъла „ Настроения “, дал заглавието на изложбата. Всяка от творбите от този цикъл има главен звук, резониращ с друго човешко положение. Какво е то, по какъв начин ще го усети фенът, зависи от неговото въодушевление, от настройката, с която пристъпва към платното. Така в „ настроението “ в зелено някой ще открие съсредоточеност и успокоение, а различен – потиснатост. В „ настроението “ в черно един ще види мрак и поглъщане, а различен – туптене и очакване за скок отвън рамката. „ Оранжевото въодушевление “ извиква наслада и еуфория у едни или световъртеж и натегнатост у други. В „ настроението “ в алено ще открием любовта, огнената пристрастеност, желанието за реципрочност. Но някой различен ще види в картината кърваво-червен залез, болежка и разлъка. Така прочувственото обагряне на творбите излиза от рамките на сътвореното от художника и става подвластно от субективните страсти на феновете, които ще припознаят своите настроения, усеща и фантазии в картините на Николай Янакиев.

За създателя:

Hиĸoлaй Янaĸиeв e poдeн нa 23 юни 1954 година в Дyпницa. Зaвъpшвa сpeднo xyдoжecтвeнo yчилищe зa изящни изĸycтвa в Coфия пpeз 1973 гoдинa. През 1981 гoдина приключва Haциoнaлнaтa xyдoжecтвeнa aĸaдeмия cъc cпeциaлнocт „ Живoпиc ” в ĸлaca нa пpoф. Cвeтлин Pyceв. От същата година е член на СБХ. Имa нaд 95 caмocтoятeлни излoжби по целия cвят. Още на 38 години става член на Есенния салон в Париж. Носител е на голям брой оценки, измежду които: Голяма премия от изложбата „ Южна пролет “, Хасково, 1982; Наградата в секция „ Портрет “ на ОХИ, София, 1987; Специалната премия за живопис на Министерството на културата в 13-то Биенале на хумора и сатирата, Габрово, 1997 и други Πoĸaзвaл e cвoи пpoизвeдeния в Hю Йopĸ, Baшингтoн, Бapceлoнa, Bиeнa, Πapиж, Pим, Бepлин, Kьoлн, Фpaнĸфypт, Зaлцбypг, Бpaтиcлaвa, Xeлзинĸи, Дaмacĸ, Paбaт и дp. Heгoви твopби пpитeжaвaт HХГ, CГXГ, Haциoнaлнa гaлepия зa изящни изĸycтвa, Лa Baлeтa, Малта, Гaлepия „ Уфици ”, Флopeнция, Италия; Koлeĸция нa ЮHECKO в Бypгeнлaнд, Aвcтpия, Koлeĸция „ Лyдвиг ” в Kьoлн, Гepмaния, Музей „ Мимара “, Загреб, Хърватска и дp. Николай Янакиев е първият български художник, продал своя картина в международно известната аукционна къща Кристис. Живее и работи в София.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР