„От 320 годишно вече сме стигнали до 700 починали от

...
„От 320 годишно вече сме стигнали до 700 починали от
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Който не се е занимавал с антиваксъри, нищо не знае за ваксините у нас

„ От 320 годишно към този момент сме стигнали до 700 умряли от рак на маточната шийка. Това е ужасяващо. До там се докарахме “. Това сподели имунизационният консултант на Столична община проф. Тодор Кантарджиев по време на кръглата маса-дискусия на тематика: „ Работи ли програмата за предварителна защита на HPV-свързаните ракови болести в България? “, която се организира през днешния ден в Българска телеграфна агенция.

По думите му първите стъпки, които би трябвало да се създадат, е да се гони рационалният имунизационен най-малко. „ Първо с имунизация на момиченцата и оптимално обяснение от общопрактикуващите лекари и педиатрите, защото работата на гинеколозите е да обяснят на родителите заплахата. След това би трябвало да има публичен напън да се имунизират и момчетата. Кампанията би трябвало да е проведена от Министерството и да е по избор на родителите. Много е мъчно в този и стопански, и политически, и като социална настройка миг да вкараш като наложителна папиломавирусната ваксина “, означи той.

„ Който не се е занимавал с антиваксъри, който не се е занимавал с дирижирана от компания антиваксинационна политика в България, нищо не знае за имунизациите. Силата на антиваксърското придвижване в България се модерира от NGO-та, които се борят за нещо съкровено за тях – да не са наложителни имунизациите. В целия най-либерално-демократичен свят не можеш да влезеш в образователно заведение без ваксина против полиомиелит. Нашите големци се изтрепаха да си имунизират децата против менингит, тъй като те не са наложителни в Англия и Съединени американски щати, само че не можеш да влезеш в учебно заведение, не можеш да идеш в лицей, даже в Харвард го желаят.

Не можете да се борите имунизацията да е наложителна, тъй като ще стане по-лошо и ще се провали цялата стратегия. Трябва да си остане целесъобразна, само че би трябвало да се имунизират и девойките, и момчетата по избор на родителите. Не може да приказваме за понижаване или за свеждане до рационални граници на папилома вируса, в случай че са имунизирани единствено 50% от обществото. Преди години единствено момчетата се имунизираха против заушка, а се оказа и че момиченцата много съществено боледуват, единствено че яйчниците не се виждат като се надуват. Нямахме никакви триумфи в елиминирането на това заболяване, до момента в който ваксинирахме единствено момченцата. Сега ще е същото, в случай че не се имунизират и двата пола. Сега и момчетата, и девойките се имунизират против заушка и ни е мирна главата “, добави още проф. Кантарджиев.

Той беше безапелационен, че би трябвало да се предприеме стъпка за тези, които към този момент не са на 13 и 14 години, също да могат да се имунизират, да има диагностика на папиломавирусната зараза при дамите, подкрепена от страната и да се усили заплащането на фамилните лекари за слагане на незадължителни ваксини.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР