От 31 май до 3 юни 2018 г. Бургас ще

...
От 31 май до 3 юни 2018 г. Бургас ще
Коментари Харесай

Елитът на българската археология си дава среща в Бургас

От 31 май до 3 юни 2018 година Бургас ще е хазаин на 57-та Национална археологическа конференция. Мащабното научно събитие, проведено от Община Бургас, НАИМ-БАН, РИМ-Бургас, ЦПА Созопол и ИМ-Средец, ще събере в КЦ " Морско казино " елита на българската археология. То е част от разширената стратегия на Европейския морски ден, чийто хазаин тази година е Бургас.

Още в първия ден на конференцията като значим акцент ще бъдат показани резултатите от археологическите изследвания в района. Археолозите ще обобщят данните от проучванията на праисторическите могили край Каблешково и Бургас, римската колония Деултум, крепостите Акве калиде, Порос и Русокастро, както и светилището в м. " Шилото " и тракийската цитадела при с. Извор. През втория ден от форума ще бъдат изнесени отчети за най-важните в научно отношение праисторически, антични, тракийски и средновековни обекти от територията на България, проучени през 2017 година Програмата на третия ден от конференцията ще приключи с годишно съвещание на Асоциацията на българските археолози.

На 31 май ще бъдат раздадени и годишните награди " Златен грифон " на Министерството на културата, които се присъждат за повсеместен принос за развиването на археологическата просвета и за изобретение на 2017 година Тържественото събитие ще продължи с разкриване на атрактивна галерия " Скритите секрети на Черно море ". Тя ще показа любопитни артефакти от морската ни история и 3D макети на потънали кораби, открити при последните изследвания на морското дъно по време на огромния план Black Sea Map.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР