От 31 май до 10 юни във Варна ще се

...
От 31 май до 10 юни във Варна ще се
Коментари Харесай

Международният театрален фестивал Варненско лято с юбилейно 30-то издание

От 31 май до 10 юни във Варна ще се организира най-мащабното театрално събития в страната
Международният сценичен фестивал „ Варненско лято “ се трансформира в неотменна част от културния живот във Варна и значимо събитие за националната театрална просвета, което ни свързва и със света.  Тази година той отбелязва 30-годишен празник с богата стратегия, представяща селекция от едни от най-открояващите се спектакли от българския сценичен плакат, ярки продукции от интернационалната сцена, концерти и специфични събития.  

Началото на фестивала   ще постави Народният спектакъл „ Иван Вазов “ на 31 май на сцената на Драматичен спектакъл – Варна със спектакъла „ Бащата “ от Флориан Зелер. Той носи премия „ Аскеер “ на режисьорката Диана Добрева, а  публиката ще може да види  едно от най-запомнящите се осъществявания на артиста Владимир Пенев дружно с Радина Кърджилова, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов, Мария Каварджикова, Константин Еленков и Явор Вълканов. Българската селекция включва още девет заглавия на водещи театрални създатели. Сред тях са „ Опашката “ от Захари Карабашлиев в театрална версия на Явор Гърдев за Драматично-куклен спектакъл – Плевен с Владимир Карамазов в основната роля, за която той получи „ Икар “, спектакълът с най-вече номинации за националната театрална премия – „ Майсторът и Маргарита “ по романа на М. Булгаков с режисьор Николай Поляков (Младежки театър), както и „ Пер Гюнт “ по Ибсен на Театър „ София “ и режисьорската Катя Петрова с Ириней Константинов в основната роля. Ще гостува и неизчерпаемият Камен Донев като Сирано дьо Бержерак в едноименната режисура на Стоян Радев за Театър „ Българска войска “. Стоян Радев води и Валери Йорданов в моноспектакъла му „ Караконджул “ по Николай Хайтов (Народен спектакъл „ Иван Вазов “). След изключителния триумф на „ Приятно ми е, Ива! “, актрисата Ива Тодорова още веднъж сътвори завладяващо театрално събитие - „ Ива е онлайн “, също част от фестивалната селекция. Варненският театър-домакин участва в нея с „ Амадеус “ под режисурата на Стайко Мурджев. Специално за фестивалното издание Маргарита Младенова ще сътвори поетична пауза в живота на града със спектакъла ѝ навън „ Мислещи тръстики “, в който млади артисти от НАТФИЗ „ Кр. Сарафов “ ни карат да съпреживеем още веднъж поезията на Миряна Башева.

 Международната стратегия на театралния фестивал „ Варненско лято “ през 2022 година включва многообразие от събития – улично шоу от Нидерландия, прожекции на театрални спектакли от сцената на „ Комеди Франсез “ в Париж и от Лондонския Уест Енд,   а на 7 юни в Художествената изложба публиката ще може още веднъж да се срещне с богатия и трогателен сценичен свят на словенския режисьор Йерней Лоренци. Той гостува с музикално-поетичния си театър „ Мъртвият идва за обичаната си “ по изпълнената с фолклорни претекстове пиеса на Светлана Макарович. Фестивалният афишът е кондензиран и с паралелни събития, измежду които улични спектакли, фотоизложби, представяния на книги и доста други вълнуващи срещи с театъра..

За поредна година фестивалът си сътрудничи с Международния музикален фестивал „ Варненско лято “ в границите на програмата „ Интермецо “. Един от акцентите в идното ѝ издание е гостуването на международните първенци по брейк танц “Flying Steps ” от Германия. Ако до момента сме си мислели, че уличните танци и класическата музика взаимно се изключват, то мощният музикално-танцов и образен театър „ Летящият Бах “ изцяло трансформира визиите ни. Очакваме го на 20 август в Летния спектакъл във Варна.

От началото на 30-годишната си история Международният сценичен фестивал  „ Варненско лято “  е достигнал до над 300 000 фенове, пред които е показал над 800 събития от България и още 40 страни от целия свят.

Билети за фестивалните събития може да се закупят на касите на Фестивалния и конгресен център - Варна и онлайн на fccvarna.bg, а от 14 юни и на касите на ТМПЦ- Драматичен спектакъл – Варна и онлайн на bgbileti.com. и в мрежите на EVENTIM.

Следете програмата на viafest.org и на фейсбук профила ни https://www.facebook.com/varnasummerfestival. 

Международният сценичен фестивал „ Варненско лято “ 2022 се провежда от Фондация „ Виа Фест “ със съдействието на Министерството на културата и Община Варна, както и на Посолството на Кралство Нидерландия в България, на Институт Камойш, Камойш София и Посолството на Португалия, на Френския институт в България и Гьоте-институт България. Партньор на фестивала е Дайнърс клуб България. Сцени-домакини на фестивала са ТМПЦ – Варна |ДТ „ Стоян Бъчваров “, Държавен куклен спектакъл – Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена изложба „ Борис Георгиев “ и Летен спектакъл.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР