От 31 март до 6 април Музеят на хумора и

...
От 31 март до 6 април Музеят на хумора и
Коментари Харесай

Кипърски изследователи правят триизмерно заснемане на "Чинията" на Бузлуджа

От 31 март до 6 април Музеят на хумора и сатирата провежда триизмерно снимане на Дом паметника на Българска комунистическа партия на Бузлуджа, по-известен като „ чинията ". Заснемането е за документи и правене на тримерен модел и се прави от откриватели на Кипърския институт и образни актьори от виенската организация W24 Programm в границите на взаимния план MAPS (Картографиране и архивиране на обществени пространства), съфинансиран по Програма Творческа Европа на Европейския съюз.
Заснемането посредством 360 °-VR-видео и 3D-сканиране се прави взаимно от три лаборатории на Кипърския институт, изследователска организация с богат опит по документиране и визуализиране на културни завещание - лабораторията за виртуална среда, лабораторията за 2D и 3D документи и изследователския център за околната среда и водите.
В резултат на зансменането, ще бъде направен и оповестен в интернет прецизен модел на паметника, който е от изключителна полезност поради недостъпността на архитектурните чертежи на монумента. Работата на екипа е допустима с помощта на Областна администрация Стара Загора, която обезпечи достъп и за интериорно снимане.


Едновременно с работата по направа на модел, словенският сътрудник по плана, МоТА снима изявленията с хора от разнообразни възрастови групи в Казанлък, Шейново, Габрово и София, посредством които да наблюдава до каква степен те познават историята на паметника и какво е мнението и сантиментите им към него.
Откритият на 23 август 1981 година персонално от партийния и държавен водач Тодор Живков монумент от години се разрушава. Проектът MAPS цели основаване на обстоен списък от материали за паметника на Бузлуджа и над 80 други монументи в Европа, които са изоставени, забравени, занемарени (най-често по идеологически причини). Архивът, който към момента е в развой на събиране и обработка може да бъде открит на адрес www.nonument.org и показва паметниците и обществените пространства посредством снимане, само че и с истории на архитекти, урбанисти, историци, строители, както и локални поданици.
В петък, 5 април, от 17:30 откривател от Кипърския институт ще показа в Музея на хумора и сатирата работния развой на снимането и употребяваните технологии.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР