От 31 март България става пълноправен член на Шенгенското пространство

...
От 31 март България става пълноправен член на Шенгенското пространство
Коментари Харесай

Как да пътувам с детето? Падат ли визите за САЩ? Ето какво се променя с влизането на България в Шенген

От 31 март България става пълновръстен член на Шенгенското пространство по въздух и вода. Какво ще се промени?

Двайсетина минути след среднощ на 31 март на летище София ще дойдат пасажери от Неапол . Те ще бъдат първите, които идват в България като в страна членка на Шенгенското пространство.

Те ще слязат от самолета и ще могат да изоставен летището, без да минават през граничен надзор.

Няколко часа по-късно, в 5:40 сутринта на 1 април пасажерите, летящи от Варна за немския Меминген, ще бъдат първите, изхвърчали от страната единствено с инспекция за сигурност и чекиране на багажа.

От 31 март в България и Румъния падат граничните инспекции на въздушните и морските граници с останалите страни от Шенген. По-късно се чака това да обхване и сухопътните граници.

В края на 2023 година след дългогодишни старания от страна на България и Румъния двете страни. Последната страна, която постановяваше несъгласие на решението, беше Австрия . Тя се съгласи да го отстрани, при изискване че сухопътните граници бъдат отворени на по-късен стадий.

Виена сложи за това. Сред тях са засилен надзор по сухопътните граници, разполагането на три пъти повече чиновници на европейската гранична и брегова защита " Фронтекс " на българо-турската граница, както и прецизно и бързо осъществяване на Дъблинския правилник.

Последното докара до спекулации, че България от бежанци, като държавното управление нееднократно опроверга тези изказвания като.

А в този момент малко потребна и тествана информация - какво се трансформира и какво не при пътешестване от 31 март нататък.
Как ще се пътува с малолетни
В Шенген вътрешните граници могат да се минават на всяко едно място, без да се прави гранична инспекция на хората, без значение от тяхната народност или възраст. Това породи въпроса дали по този метод няма да се улесни противозаконното извеждане на дете зад граница.

Досега малолетните имаха потребност от нотариално заверено уверение за пътешестване, в случай че пътуват сами или единствено с един родител. От 31 март това условие отпада за вътрешните за Шенген въздушни и морски граници.

Това, което остава, е условието за единодушие и на двамата родители при издаване на паспорт при деца под 14-годишна възраст, споделя Министерство на вътрешните работи. Това единодушие е краткотраен поръчител, че и двамата родители са съгласни детето да пътува.

При съществуване на спор сред родителите по тези въпроси, той би трябвало да се реши от районния съд по сегашния адрес на детето.
 Обяснено. Какво, по кое време и по какъв начин ще се промени след влизането на България в Шенген  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Декларацията за единодушие за пътешестване на дете ще продължава да се изисква на вътрешните сухоземни и външните граници. Тя ще се изисква и при пътувания отвън Шенген.
Променя ли се визовият режим за Съединени американски щати
Не. Членството в Шенген и визите за Съединени американски щати са два обособени въпроса.

Макар всички страни членки на Шенген, като се изключи България и Румъния, да се възползват от безвизов режим със Съединени американски щати, двете не са обвързани.

В случая със Съединени американски щати става въпрос за по този начин наречената Програма за безвизов режим, която улеснява пътуването за туризъм.

За да стане част от програмата, една страна би трябвало да извършва избрани критерии. Един от тях е процентът на отводи за виза да е под 3%.

Но през 2023 година е имало цели 11,61% отводи на български молби за туристически визи за Съединени американски щати.
От национални към шенгенски визи
Всички 27 страни от Шенгенското пространство ползват едни и същи визови правила. От 31 март България също ще стартира да издава визи, които ще важат за всички останали страни членки на Шенгенското пространство.

За пасажери от страни отвън Европейския съюз, с които Блокът няма подписано съглашение за визови облекчения, се ползва Визовият кодекс . Той дефинира процедурите и изискванията за издаване на визи в случаите на кратковременен престой и летищен пренос през Шенгенското пространство.

Тези визи са до най-много 90 дни на всеки 180-дневен интервал. При престой над 90 дни визите остават национални.
 Обяснено. Защо няма да дойдат  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Общата визова политика на Шенген се създава от Европейската комисия. Тя дефинира кои страни се нуждаят от виза, с цел да влизат на територията на Шенгенското пространство за кратковременен престой.
Готови ли са летищата
За да се реализира премахването на граничните инспекции, летищата и пристанищата би трябвало да обезпечат делене на потоците от хора - на такива, които пътуват вътре в Шенген, и на такива, които идват или отпътуват за трети страни.

Още през януари стана ясно, че летище София е готово за смяната.

" Всъщност ние сме подготвени от дълго време, защото преминахме няколко сполучливи инспекции от Европейски Съюз, което също способства за приемането на България в Шенген ", сподели основният изпълнителен шеф на " СОФ Кънект " Хесус Кабайеро тогава. " СОФ Кънект " е френско-германски консорциум, който на Летище София през 2019 година

През януари и шефът на Летище Варна, Димитър Костадинов , заяви пред Българска национална телевизия, че летището е готово във всеки един миг да обезпечи делене на потоците съгласно условията на Шенгенското пространство. Същото важи и за летището в Бургас.

През януари и четвъртото интернационално летище в България - това в Пловдив, заяви, че към този момент разполага с нужната инфраструктура за делене на потоците от хора.

На 26 март министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов също удостовери, че аерогарите в страната са подготвени за използването на шенгенските процедури по въздух.
Митнически инспекции
От присъединението си към Европейския съюз България е част общото митническо пространство. Това значи, че стоките, които се движат в границите на блока, не подлежат на митническо оформяне. Това ще остане непроменено.

На морските пристанища и летищата ще бъдат проверявани единствено стоките, които отпътуват за трети страни. В избрани случаи могат да се правят и вътрешни инспекции на база „ разбор на риска “.

Пътниците, които отпътуват или идват от трети страни, ще бъдат проверявани за преноса на артикули над избраните безмитни предели. При вътрешни пътувания инспекциите още веднъж ще бъдат единствено в избрани случаи.
Надежда за сухопътен Шенген
Като част от съглашението с Австрия към този момент сухопътните граници остават затворени. Отварянето им би улеснило прекосяването към Гърция и Румъния.

" Шансовете за приемане на България в сухопътния Шенген до края на годината са доста високи ", сподели министър председателят Николай Денков на 24 март по време на свое изказване по Българска национална телевизия.

Преди няколко седмици и нидерландският министър председател Марк Рюте сподели, че има вяра, че България ще влезе и в сухопътния Шенген до края на годината. Нидерландия беше страната, която в продължение на години постановяваше несъгласие на присъединението на България в Шенген, само че в края на 2023 година

Преди дни румънският министър председател Марчел Чолаку също сподели, че Румъния, а надлежно и България, ще отстранен граничния си надзор на сухопътните граници до края на годината.

Кога тъкмо ще се случи това обаче, не е ясно. В началото на март австрийският министър на вътрешните работи Герхаред Карнер сподели, че Австрия няма да бърза с решението си за унищожаване на ветото и ще изчака да види резултатите от въздушния и морския Шенген. Не е ясно и по какъв метод ще се отразят възможни
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР