От 31 декември т.г. България започва да получава природен газ

...
От 31 декември т.г. България започва да получава природен газ
Коментари Харесай

От 31 декември България започва да получава природен газ от Азербайджан

От 31 декември т.г. България стартира да получава природен газ от Азербайджан. Това оповестиха от държавната осведомителна работа.

Съгласно подписания контракт на „ Булгаргаз “ с азербайджанската нефтена компания SOCAR, в страната ни ще се доставят 1 милиарда куб. м. природен газ годишно от находището Шах Дениз 2 за период от 25 години.

„ Гарантираме, че на 1 януари идната година имаме към този момент освен диверсификация, а и доставки на азерски газ, който влиза на територията на България през Гърция. На 1.01 2021 година ще посрещнем азерския газ, за който толкоз генерации политици приказваха с Азербайджан. Правителството на Обединени патриоти и ГЕРБ работи добре и даде тази опция за цялостна диверсификация “, съобщи министър председателят Борисов на днешното държавно съвещание.

Министър Петкова означи значимостта на контракта с Азербайджан. „ Това е един извънредно значим контракт, който е обвързван с осъществяването на нашите цели – диверсификацията на доставките на природен газ. Той ще ни даде опция от 31 декември тази година България да има нов, друг източник. “, съобщи Петкова.

До началото на октомври идната година природния газ ще получаваме през краткотрайна допустима точка на доставка - „ Кулата “, която свързва газопровода TAП с гръцката газопреносна система. Междувременно продължаваме построяването на Междусистемната газова връзка Гърция – България.

Именно точката на свързване сред TAП и IGB - Комотини, ще бъде точката на доставка на азербайджански газ след този временен интервал от няколко месеца. Забавянето в построяването на междусистемната връзка е поради пандемията от КОВИД-19.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР